Home Gospodarstvo Prva godina novog putničkog terminala Zračne luke Franjo Tuđman

Prva godina novog putničkog terminala Zračne luke Franjo Tuđman

Zabilježeni su brojni rekordi, uvedeni su izravni letovi s novih devet destinacija.

PODIJELITE
Foto: Mario Žilec / Arhiva

Novi putnički terminal Zračne luke Franjo Tuđman otvoren je 21. ožujka 2017. godine, a u noći sa 27. na 28. ožujka 2017. godine cjelokupan promet preseljen je sa starog na novi terminal i u ranim jutarnjim satima, prvim letom Croatia Airlinesa za Dubrovnik, novi putnički terminal otvoren je za promet.

U prvoj godini novog terminala zabilježeni su brojni rekordi u prometu putnika i tereta, dolasku novih zrakoplovnih kompanija, otvaranju novih linija i destinacija. Uvedeni su izravni letovi s novih devet destinacija, povećan je broj linija na već postojećim destinacijama, a poseban iskorak u novoj infrastrukturi bio je dolazak Emiratesa na izravnoj liniji za Dubai. Krajem 2017. prvi put je zabilježen tri milijunti putnik, a godina je zaključena sa 3,1 milijun putnika. Trend rasta prometa putnika nastavljen je i u prva tri mjeseca 2018. godine – zabilježeno je povećanje prometa putnika od 12 posto.

Započetim ljetnim redom letenja, očekuje se nastavak pozitivnih trendova. Dolazak su najavile dvije nove zrakoplovne kompanije – grčki nacionalni prijevoznik Aegean Airlines koji će Zračnu luku Franjo Tuđman prvi put izravno povezivati s Atenom tri puta tjedno te kanadski nacionalni prijevoznik Air Canada koji otvara izravnu liniju za Toronto, četiri puta tjedno.

Croatia Airlines će otvoriti dvije nove destinacije za Dublin i Mostar, dva puta tjedno, dok će Air Transat u Zagreb ove godine doći ranije i tako produžiti sezonu letova do Toronta za mjesec dana u odnosu na prošlu godinu. Ljetnom rastu prometa doprinijet će i povećanje kapaciteta naleta postojećih partnera poput španjolske Iberije koja je na svojim linijama za Madrid najavila povećanje broja letova.