Home Gospodarstvo Proračun težak 122 milijuna eura usvojen bez rasprave

Proračun težak 122 milijuna eura usvojen bez rasprave

PODIJELITE

Gradsko vijeće Grada Velike Gorice izglasalo je gradski proračun za 2024. godinu težak 122 milijuna eura.

Iz proračuna će se financirati izgradnja dijelom ili u cjelini škole u Dubrancu, dječjeg vrtića u Kolarevoj, novog autobusnog terminala, škole sa sportskom dvoranom u Kurilovcu te Centra za starije osobe. Nastavlja se s projektima modernizacije javne rasvjete, izgradnje nerazvrstanih cesta te projektima energetske održivosti.

>> Rekordna 122 milijuna eura za nikad veću Goricu: Besplatni vrtići, autobusni terminal, nova škola…

Proračun donosi povećanje sredstava za mjesnu samoupravu, zaštitu okoliša, kulturu i sport. Zadržava se dosadašnja razina davanja za socijalnu skrb. Od rujna sljedeće godine zaposleni roditelji s prebivalištem u Velikoj Gorici bit će oslobođeni plaćanja troškova dječjih vrtića.

“Ovo je najveći proračun u povijesti Velike Gorice. Radi se o optimističnom ali realnom proračunu koji je utemeljen na rastu gospodarstva i plaća u Republici Hrvatskoj, investicijskim aktivnostima i doseljavanju građana u Veliku Goricu”, rekao je gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar.

>> Ačkar predstavio proračun: Od rujna 2024. besplatni vrtići, sljedeći je korak besplatan lokalni prijevoz

Proračun je izglasan s petnaest glasova za i pet protiv. Iz Kluba HDZ-a ustvrdili su da će besplatni vrtići, kapitalna ulaganja i ukidanje prireza bez povećanja stope poreza na dohodak građanima Velike Gorice uštedjeti 1800 eura godišnje.

Iz Kluba Stranke rada i solidarnosti istaknuli su da proračun ima širinu, sadržaj, projekte i programe koji odgovaraju ambicioznosti predlagatelja.

Iz Kluba DP-a kratko su kazali da je proračun stabilan.

Klub SDP-HSS-Glas je kritizirao izglasavanje rebalansa staroga i donošenje novog proračuna na istoj sjednici. SDP je pri donošenju dnevnoga reda tražio da se rasprava o proračunu za 2024. godinu odgodi za drugi termin dok se u dokument ne uvrste, preglednosti radi, brojke iz rebalansa.

Klub Most-HSP nije sudjelovao u raspravi.