Home Izdvojeno Projektom ‘Hoću, znam i mogu kad krenem u školu’ želi se ojačati...

Projektom ‘Hoću, znam i mogu kad krenem u školu’ želi se ojačati suradnja vrtića i škole

PODIJELITE

Povezanost vrtića i škole nije dovoljno dobra, istaknula je direktorica Udruženja Djeca Prva, Sanja Orešković Vrbanec, prilikom predstavljanja projekta ‘Hoću, znam i mogu kad krenem u školu’.

– Do određene granice izostaje podrška djeci kod prelaza iz vrtića u školu. Radi se o dva koncepcijski poprilično različita sustava. Od djece se očekuje da se prilagode na školski sustav odmah iza vrtića, dok se u vrtiću djeca primarno igraju i na takav način uče – upozorila je Orešković Vrbanec.

djeca1

Prijelaz iz vrtića u školu je zbog neusklađenosti dvaju sustava često stresan i za roditelje, koji od djece u startu imaju velika očekivanja. Stručnjaci ističu kako vrtićku djecu treba društveno i emocionalno pripremiti za školu, što je važnije i od znanja, koja u ostalom stječu u školi.

Udruženje Djeca Prva stoga organizira radionice za djecu i roditelje, na kojima se oni zajednički pripremaju za školu.

vrbanec

– Jedanput tjedno djeca sudjeluju u aktivnostima u kojima se nastoji ojačati proces socijalizacije, dok se sa roditeljima radi na osnaživanju njihovih roditeljskih kompetencija, kako bi bili što bolja podrška svojoj djeci – kazala je Orešković Vrbanec.