Home Izdvojeno Projekt učenica OŠ Eugena Kvaternika jedan od tri finalista projekta tvrtki Infobip...

Projekt učenica OŠ Eugena Kvaternika jedan od tri finalista projekta tvrtki Infobip i STEMI

Osmislile su chatbot kojemu je cilj podići svijest o globalnom problemu klimatskih promjena čime su se istaknule među više od 1000 prijavljenih učenika

PODIJELITE
Foto: Arhiva

Učenice Osnovne škole Eugena Kvaternika, Ana i Karla, s mentoricom Daliom Kager postale su jedne od tri finalista u projektu Škole budućnosti. Riječ je o projektu tvrtki STEMI i Infobip kojem je glavni cilj otvoriti polaznicima osnovnih škola prozor u tehnološku budućnost na način da se djeci kroz praktičan rad približi svijet umjetne inteligencije, piše 24 sata.

Projekt učenika trebao je biti prijedlog programa za lakšu komunikaciju. Na natječaj se prijavilo više od 1000 učenika iz 60 škola, a samo njih šestero je ušlo u finale. Među njima je i projekt Ane i Karle – Climaty Chatbox.

Climaty Chatbox je chatbot kojemu je cilj podići svijest o globalnom problemu klimatskih promjena. Kako su rekle za 24sata, djevojke su čitale UN-ove globalne ciljeve i vrlo lako odabrale temu za svog chatbota. “Smatramo da je to jako važno za budućnost jer klimatske promjene svakoga dana nepovratno mijenjaju svijet – globalno zatopljenje, topljenje ledenjaka, porast razine mora, požari, izumiranje biljnih i životinjskih vrsta…. a svaki čovjek na svijetu može učiniti nešto da ih zaustavi. Ili barem uspori.“, govore.

Chatbot su izrađivale od veljače do kraja lipnja, a funkcionira tako da upoznaje korisnika s temom na način da uči ljude što su klimatske promjene, kako utječu na život na zemlji, kako smanjiti ugljični otisak i slično. Kroz ovaj projekt su mnogo naučile o tome kako se izrađuje chatbot, kako funkcioniraju tvrtke koje ih izrađuju. Uz chatbot izradile su i web stranicu s dodatnim informacijama te kviz znanja i logo.