Home Vijesti Projekt o održivom razvoju i volontiranju održan u sedam velikogoričkih škola

Projekt o održivom razvoju i volontiranju održan u sedam velikogoričkih škola

Osnovnoškolci su se mogli upoznati s ekološkim, društvenim i ekonomskim aspektom održivog razvoja, a uz to je tijekom listopada proveden niz volonterskih akcija

PODIJELITE

ZMAG-ov projekt “EdUTOPIJA 21-stvaramo održivu budućnost” održan je u sedam velikogoričkih škola. Na radionicama su se osnovnoškolci mogli upoznati s ekološkim, društvenim i ekonomskim aspektom održivog razvoja, a uz to je tijekom listopada proveden niz volonterskih akcija.

“Kako bi škole oživjele kao prostor primjene održivog razvoja, potrebno im je ostaviti u trajno nasljedstvo permakulturne primjere i rješenja koje će generacije učenika koristiti i iz kojih će učiti.”, objašnjavaju važnost projekta iz ZMAG-a.

Radilo se i po kiši i po suncu

Djeca su kroz razgovore s učiteljima i volonterima naučila da su biljne zajednice ljekovitog i začinskog bilja odličan izbor za stvaranje održivih školskih prostora. ZMAG je tako u suradnji s Grow Studiom izgradio šest začinskih bilja te jednu povišenu gredicu u velikogoričkim osnovnim školama. U sađenju bilja su im pomagali i učenici. “Radilo se i po kiši i po suncu, a zajedničkim snagama posadilo se preko sto sadnica slatkog pelina, origana, bosiljka, mažurana, matičnjaka, lavande, ružmarina i smilja.”, govore iz ZMAG-a.

Naglasak aktivnosti EdUTOPIJE 21 stavljen je na praktične radionice i volonterske akcije koje kod djece i mladih razvijaju kreativno i kritičko razmišljanje te sposobnost prilagodbe na krizne situacije i pronalaženja rješenja na probleme. Podjednaka pažnja pridaje se i poticanju volonterskog rada kao oblika društvene solidarnosti i empatije, kojim se doprinosi razvoju i osnaživanju lokalnih zajednica.

Škole kao prostori dizajniranja održivog razvoja

EdUTOPIJA 21 inače je nastavak projekta Škole kao prostori dizajniranja održivog razvoja koji je udruga ZMAG u suradnji s Gradom Velikom Goricom i velikogoričkim školama provodila tijekom 2016. godine, a primjer je praktične provedbe kurikuluma za međupredmetnu temu o održivom razvoju za osnovne škole. U projekt je uključeno 11 osnovnih škola, 640 učenika i učenica, 32 učiteljice i učitelja te više od 20 ostalih sudionika iz lokalne zajednice. Do 2021. godine održat će se ukupno 28 edukativnih predavanja i 30 radionica na temu održivog razvoja, 7 radionica rješavanja problema u lokalnoj zajednici i 13 volonterskih akcija.

Sedam škola na području Velike Gorice koje su uključene u ovaj projekt su OŠ Eugena Kumičića, OŠ Novo Čiče, OŠ Eugena Kvaternika, OŠ Eugena Kvaternika – PŠ Lukavec, OŠ Eugena Kvaternika – PŠ Dubranec, OŠ Vukovina – PŠ Rakitovec i OŠ Vukovina. Projekt je financiran kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje, koji provodi Ured za udruge Vlade RH kroz Poziv Osnaživanje doprinosa organizacija civilnoga društva obrazovanju za održivi razvoj za unaprjeđenje ekonomske i socijalne kohezije.
Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.