Home Gospodarstvo Projekt Aglomeracija ušao u posljednju fazu

Projekt Aglomeracija ušao u posljednju fazu

PODIJELITE
Foto: VG Vodoopskrba

Predstavnici Hrvatskih voda, Ministarstva zaštite okoliša i energetike te VG Vodoopskrbe zajednički su obišli lokaciju budućeg goričkog pročistača otpadnih voda. U VG Goričanki na radnom sastanku razgovarali su o provedbi EU projekta Aglomeracija Velika Gorica vrijednog 54 milijuna eura. Projekt je ušao u završnu fazu, a osim izgradnje modernog pročistača otpadnih voda obuhvaća izgradnju oko 130 kilometara odvodnje, rekonstrukciju 14 kilometara zastarjelih kanalizacijskih kolektora i 48 novih crpnih stanica, iz VG Vodoopskrbe naveli su u priopćenju za medije.

Stjepan Rak, direktor VG Vodoopskrbe predstavio je postignute rezultate te spremnost tvrtke za realizaciju iznimno zahtjevnog projekta. Detaljno su prošli sva poglavlja i cijeli postupak je priveden kraju. Najviše vremena oduzelo je rješavanje imovinsko pravnih odnosa. – Studijom izvedivosti smo dokazali da zadržavanjem uređaja u Velikoj Gorici umjesto  priključenjem  na zagrebački uređaj, sprječavamo poskupljenje pročišćavanja otpadnih voda našim građanima za 70 do 80 posto. Još nam predstoji samo formalnost, predaja aplikacijskog paketa i potom potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava. Najveći dio novca, čak 70 posto osigurano je iz fondova Europske unije, dok će Republika Hrvatska i Grad Velika Gorica sudjelovati s 30 posto – kroz priopćenje za medije poručili su iz VG Vodoopskrbe.

Foto: VG Vodoopskrba
Foto: VG Vodoopskrba

Karmen Cerar, načelnica iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike napomenula je kako je ovaj projekt najveći u našoj široj regiji. Nadležna tijela projekt prate od samog početka te je on sada pred samim potpisom ugovora.

 – U prvoj fazi projekta ugradit ćemo pet tisuća priključaka kojima ćemo obuhvatiti oko 15 tisuća novih korisnika. Upravo je zato riječ o strateškom projektu, jednom od najvažnijih na području grada, ali i cijelog Turopolja, jer ćemo njime trajno zaštititi naše izvore pitke vode i smanjiti onečišćenje okoliša – zaključio je direktor VG Vodoopskrbe Stjepan Rak.

Foto: VG Vodoopskrba
Foto: VG Vodoopskrba