Home Gospodarstvo Produljen rok prijave za energetsku obnovu višestambenih zgrada

Produljen rok prijave za energetsku obnovu višestambenih zgrada

PODIJELITE
Foto: Kronike Velike Gorice/Ilustracija

Budući da je interes za Poziv ‘Energetska obnova višestambenih zgrada’ iznimno velik, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja produžilo je rok za podnošenje projektnih prijedloga za GRUPU 1 sa 16. siječnja 2017. na 31. siječnja 2017. godine do ponoći, priopćili su na svojim stranicama.

– Zbog velikog broja projektne dokumentacije zaprimljene na provjeru, tehničkoj podršci je potrebno dodatno vremensko razdoblje kako bi se osigurao temeljit i kvalitetan pregled. Prijavitelji će također dodatno vrijeme ostvareno produženjem roka moći iskoristiti za korekcije, kako bi do zatvaranja Poziva ‘Energetska obnova višestambenih zgrada’ nadopunili projektne prijedloge te pravovremeno pribavili Izjavu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost o spremnosti projekta – naglasili su u Ministarstvu.

Unatoč produženju roka za prijavu Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost će, ovaj vikend raditi od 10 do 18 sati kako je i najavljeno. Pregledavat će se dokumentacija, a najavljeni su i dolasci nekih upravitelja s projektima koji su spremni za prijavu. U Fondu apeliraju da im svi zainteresirani što prije, dostave nadopunjenu dokumentaciju, kako bi se projektni prijedlozi mogli finalizirati.neboder-obnova-4U Ministarstvu navode da je prema podacima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost do sada na pregled zaprimljeno 577 projektnih prijedloga, od kojih je detaljno pregledano njih 300-injak. Njih 150 je već kompletirano te je za njih Fondov Sektor za energetsku učinkovitost izdao Izjavu o spremnosti projektnog prijedloga.

Podsjećaju da je uloga Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pomoći prijaviteljima u pripremi projektnog prijedloga i njegovoj prijavi, kako bi uspješnost prijavitelja bila što veća, što će u konačnici rezultirati i boljom apsorpcijom sredstava Europskih strukturnih i investicijskih fondova.Obnova zgrada KVG (2)Poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada objavljen je 17. listopada 2016. godine, a svrha Poziva na dostavu projektnih prijedloga ‘Energetska obnova višestambenih zgrada’ je provedba mjera energetske obnove i korištenje obnovljivih izvora energije u višestambenim zgradama koje će rezultirati smanjenjem potrošnje energije za grijanje/hlađenje kroz integrirani pristup.

U okviru ovog Poziva sredstva ukupne vrijednosti u iznosu od 152 mlijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj dodijelit će se putem otvorenog postupka projektima energetske obnove višestambenih zgrada te podršku korisnicima za njihovu provedbu. Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti  za financiranje prihvatljivih troškova pojedinačnog projektnog prijedloga iznosi sto tisuća kuna, a najviši 13 milijuna kuna.