Home Izdvojeno Pripremite se za izazove koje donosi porast temperature

Pripremite se za izazove koje donosi porast temperature

PODIJELITE
Foto: Josip Škof

Iako prognoze još ne najavljuju značajnije podizanje temperatura, iz Zavoda za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’ izdali su priopćenje za građene. U njemu možete pronaći niz savjeta kako vruće ljetne dane učiniti podnošljivijima.

Za vrijeme trajanja velike vrućine pridržavajte se preporuka lokalnih zdravstvenih ustanova i klonite se otvorenih prostora. Pokušajte rashladiti svoj dom tako da temperatura danju ne prelazi 32 stupnja, a noću 24 stupnja Celzijusa. Ovo je posebno važno za obitelji s malom djecom, starije osobe i osobe koje pate od kroničnih zdravstvenih problema.

Izbjegavajte izlazak na otvoreno od 10 do 17 sati, a ova preporuka posebno se odnosi na djecu, trudnice, starije osobe, srčane bolesnike i oboljele od šećerne bolesti.

Dario Drvodelić, Gorica, šetnja, park franje tuđmana (8)

Tijekom trajanja velikih vrućina trebalo bi izbjegavati naporan fizički rad, a ako se mora raditi onda je to najbolje činiti u najhladnije doba dana, što je obično u jutro između 4 i 7 sati.

Preporučuje se nošenje lagane, široke i svijetle odjeće od prirodnih materijala, ali i šešira širokog oboda, kapa i sunčanih naočala. Redovito treba koristiti i kreme sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja. Naročitu pažnju treba posvetiti zaštiti kože novorođenčadi i male djece koju treba mazati zaštitnim kremama s najvećim faktorom.

Iznimno je važno unošenje vode u organizam, a treba izbjegavati alkohol te napitke s previše kofeina i šećera. Izbjegavajte hranu bogatu bjelančevinama, a obroke smanjite i povećajte njihov broj.

Posebnu pažnju treba obratiti na starije članove obitelji koji žive sami. U vrijeme vrućih ljetnih mjeseci treba ih učestalije kontaktirati, a u slučajevima slabije funkcionalne sposobnosti čak i svakodnevno po nekoliko puta. One bi uza se trebale imati svoje osnovne podatke: ime i prezime, godinu rođenja, adresu stanovanja i broj telefona kontakt osobe, kojoj se može obratiti u slučaju potrebe.