Home Izdvojeno Pripreme za Uskrs: Žene su na Veliku subotu crkvu okruživale hranom

Pripreme za Uskrs: Žene su na Veliku subotu crkvu okruživale hranom

PODIJELITE

Uskrs je najveći kršćanski blagdan, a kako se tradicionalno slavi u Turopolju, ispričala nam je Barica Deverić iz Donje Lomnice.

– Od kolača se nikada nije radilo ništa ekstra, već uglavnom domaće gibanice. Oni koji su mogli uglavnom su radili makovnjaču i orahnjaču. Pisanice smo bojale pomoću crvenog luka, sve prirodno, bez umjetnih boja. Zelenu boju jajeta dobivali smo ukuhavanjem listova. Znali smo staviti list djeteline i u čarapu, kako bi nakon kuhanja na jajetu ostao lijepi bijeli otisak – objasnila je Barica Deverić.

Barica-Deveric,-Uskrs,-Uskrsnja-jaja

HRANA SPREMNA ZA BLAGOSLOV

Mještani su na Veliku subotu hranu nosili na blagoslov. Košare pune pisanica, gibanica, šunke i mladog luka, žene su nosile na glavi. Zanimljivo je da su u košarama bila već očišćena jaja koja su pripremili još u subotu ujutro. Hranu nisu unosile u crkvu, već su je okružile košarama i pripremile za blagoslov.

– Oko crkve smo napravile veliki krug, nakon čega je došao svećenik i počeo blagoslivljati hranu. Mi smo to nazivale cintor i govorile kako ćemo košare postavljati oko cintora. U vrijeme dok sam bila djevojka, blagoslov hrane nije bio u crkvi. Hrana je u košari obavezno stajala do uskršnjeg doručka – opisivala nam je gospođa Barica.

Uskrsnja-jaja,-kosarica

 

– Nakon što smo se probudili za Uskrs, najprije bi nahranili životinje. Tek smo tada na red došli mi ukućani. Napokon smo uzimali košaru i na stol posluživali blagoslovljenu hranu.

Nakon doručka, ukućani su odlazili na svečano misno slavlje koje je počinjalo u 11 sati. Uskršnji ponedjeljak slavio se kao i nedjelja. Uglavnom u krugu obitelji.

– U ponedjeljak smo kuhali juhu i uživali u preostaloj blagoslovljenoj hrani – dodala je Barica Deverić, svima zaželjevši sretan Uskrs!