Home Izdvojeno Prijavite se na radionicu i naučite izrađivati knjigu

Prijavite se na radionicu i naučite izrađivati knjigu

Ako želite naučiti kako sami stvarati i uvezivati knjige, pravo mjesto za vas je radionica u knjižnici koja počinje 27.2

PODIJELITE

Iako u suvremenom svijetu ručne tehnike uvezivanja zamjenjuju knjigoveški strojevi, stari knjigoveški zanat još je uvijek na cijeni ako u rukama želite držati sasvim poseban predmet. Ako želite saznati i naučiti kako sami stvarati i uvezivati knjige, pravo mjesto za vas je radionica ručne izrade knjigoveških proizvoda u Gradskoj knjižnici.

“Nakon uvoda u povijest razvoja knjigoveških proizvoda, fokus će biti na praktičnom radu, na izradi knjiga i ukrasne ambalaže. Izrađivat ćemo proizvode za svakodnevnu uporabu koristeći se svakodnevnim i/ili lako dostupnim materijalima i alatima”, poručuju iz knjižnice. Kroz osam radionica koje će se održavati svake sijede od 27. veljače do 17. travnja s terminom u 18 sati, polaznici će naučiti izrađivati blokove, ukrasne kutije, fascikle, knjižni blok, tvrdi uvez knjige sa zaštitnom kutijom te ambalažu za nakit. Ručna izrada ovih proizvoda prvenstveno se bazira na besprijekornoj tehnici, svrsishodnoj formi i ukrasnoj opremi, te je jedan od osnovnih načina preventivne zaštite knjižne građe koju masovna, industrijska proizvodnja ne može pružiti. Kroz povijest ručne izrade knjiga i ukrasne ambalaže vodit će vas grafička inženjerka Ana Brigljević, te knjigoveža i docentica s Katedre za knjigoveštvo i ambalažu Grafičkog fakulteta u Zagrebu dr. Branka Lajić.

Prijave za sudjelovanje primaju se putem e-maila: posudba@knjiznica-vg.hr, a broj sudionika je ograničen. Prvi susret je 27. veljače u 18 sati u Gradskoj knjižnici.