Home Vijesti Prepoznajte simptome toplotnog udara kod svojih pasa i pomozite im na vrijeme

Prepoznajte simptome toplotnog udara kod svojih pasa i pomozite im na vrijeme

Psi se ne mogu znojiti, a neki simptomi koji nam se čine kao hlađenje mogu ukazivati na toplotni udar koji može biti poguban

PODIJELITE
Foto: Prijatelji životinja

Iako su nas kroz ovaj vikend dočekale nešto hladnije temperature, čini se kako će to biti samo kratkotrajno. S obzirom na to da sve češće viđamo kako vlasnici pasa šeću pse po najvećim vrućinama, ne bi bilo loše upozoriti kako su visoke temperature za pse vrlo opasne te mogu biti i pogubne.

Naime, poznato je kako se psi ne mogu hladiti znojenjem već dahtanjem. Ako im temperatura tijela prestigne 41 °C, pas je u opasnosti od dobivanja toplinskog udara, a ovo su neki od simptoma toplinskog udara kod pasa:

  • staklaste oči
  • prekomjerno slinjenje
  • brz puls
  • vrtoglavica ili smanjena koordinacija
  • konvulzije
  • proljev
  • povraćanje
  • groznica
  • letargija i gubitak svijesti

Uz sve simptome može doći do zatajenja srca i drugih organa.

Kako sigurno ohladiti psa?

Psa koji je doživio toplinski udar treba odmah smjestiti na hladnije mjesto, omotati mu tijelo hladnim mokrim ručnicima, smočiti mu uši i šape hladnom vodom, namočiti mu jezik vodom ili mu dati piti ako je pri svijesti i ako sam traži vodu te mu što prije osigurati veterinarsku pomoć.

U ovakvim trenucima sjetite se i pasa u skloništima. Koliko god se trudili, oni im ne mogu zamijeniti zaštitu i skrb koju nude udomitelji jer su skloništa privremena mjesta i udomljavanje je najbolja pomoć napuštenim životinjama. Preporučujemo da udomite psa te da ga, ako imate uvjeta, odvedete na more, rijeku ili jezero jer voda najbolje rashlađuje.

Ne ostavljajte pse u zatvorenom automobilu!

U najmanju ruku osigurajte psu mjesto u dubokom hladu tijekom ljetnih vrućina i izlazite van rano ujutro i kasno navečer kada vrućine nisu tako velike.

Također, pse nemojte ostavljati same u zatvorenom automobilu, čak niti na kratko vrijeme. U parkiranom vozilu temperatura može dostići preko 50°C u samo nekoliko minuta iako je ostavljen otvoren prozor, a automobil parkiran u hladu. Za vrućeg dana u samo nekoliko minuta temperatura u automobilu može postati ubojita za psa.

Nije loše niti da ostavite malo vode do koje mogu doći ptice i druge životinje kojima svaka kap vode znači preživljavanje u mjesecima ogromnih vrućina.