Home Gospodarstvo Preko 900 pernatih životinja bit će eutanazirano

Preko 900 pernatih životinja bit će eutanazirano

PODIJELITE

Virus influence ptica podtipa H5N8 (visoko patogeni soj) na uginulim rasplodnim patkama u mjestu Sop Bukevski u blizini Velike Gorice, potvrđen je na farmi “Valionica Radina” koja se bavi komercijalnim uzgojem pataka. Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede sinoć je izolirala naselje te formirala krizni stožer, poručili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Zaražena farma i valionica zatvorene su, a u radijusu od tri kilometra od farme proglašeno je ugroženo područje. Pristup farmi je zabranjen, a mjesto događaja osigurava policija.

Na zaraženoj farmi nalazi se 850 pataka, 70 kokoši, tri tisuće pačjih i 16 200 kokošjih jaja. Sva perad sa zaražene farme bit će eutanazirana, a jaja neškodljivo uništena. U okolnom području nema farmi koje se bave komercijalnim uzgojem, a u tijeku je popisivanje farmi u okolnim mjestima kako bi se utvrdio broj peradi koja se uzgaja za vlastite potrebe.IMG_0872

Eutanazija zaraženih životinja počinje sutra kada će tim od 16 veterinara s gravitirajućih veterinarskih organizacija i inspektora, s kompletnom zaštitnom opremom i motornim prskalicama s dezinficijensima ući na zaraženu farmu i pokrenuti akciju, poručili su iz Ministarstva.