Home Izdvojeno Predstavom Mali Hlapić i strašni Bub obilježit će se Svjetski dan oralnog...

Predstavom Mali Hlapić i strašni Bub obilježit će se Svjetski dan oralnog zdravlja

PODIJELITE

Svjetski dan oralnog zdravlja obilježava se 20. ožujka već deveti put. U sklopu obilježavanja, ovoga će petka u Pučkom otvorenom učilištu u 9 sati biti održana predstava Mali Hlapić i strašni Bub.

Predstavi će prisustvovati 300 predškolaca iz dječjih vrtića grada.

Prvi međunarodni dan vezan uz oralno zdravlje obilježen je 1994. godine, kada je „Svjetski dan zdravlja“ Svjetske zdravstvene organizacije bio posvećen upravo oralnom zdravlju. Od tada Svjetska stomatološka organizacija obilježava Svjetski dan oralnog zdravlja svake godine, kako bi se doprinjelo poboljšanju oralnog zdravlja širom svijeta. Na taj dan širom svijeta proslavit će se korist zdravih usta i potaknuti svijest o oralnom zdravlju, kao i opći značaj dobre oralne higijene u starih i mladih.

ana kracun katd osmijeh sreća veselje

Kako prenose na stranicama Hrvatske komore dentalne medicine, ovaj datum je izabran jer djeca imaju dvadeset mliječnih zubi, stariji trebaju imati dvadeset prirodnih zubi na kraju svojega života, a kada se predstavi brojevima tako da je mjesec ispred dana, tj. 3/20, dobije se oralni status, koji bi trebali imati odrasli – 32 zuba i 0 zubnog karijesa.

Cilj Svjetskog dana oralnog zdravlja jest podizanje svijesti, kao i ohrabrivanje obitelji, zajednica, kao i vlasti, kako bi se poduzele mjere za smanjenje opterećenja koje uzrokuju oralne bolesti.