Home Izdvojeno Predavanje “Kirgistan i uspon na Pik Lenin”: saznajte sve o Švicarskoj Srednje...

Predavanje “Kirgistan i uspon na Pik Lenin”: saznajte sve o Švicarskoj Srednje Azije

Saznajte kako je penjati se na visine uz konstantni nedostatak kisika, iscrpljenost, umor i zdravstvene smetnje, iznimno visoke sve do nevjerojatno niskih temperatura, kako se othrvati tjeskobi provođenja vremena pod šatorom i iščekivanja trenutka završnog uspona i kakav je konačno doživljaj "osvajanja" vrha.

PODIJELITE
Foto: POUVG

U utorak, 19. prosinca u Vijećnici Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica održat će se predavanje “Kirgistan i uspon na Pik Lenin”. Predavanje će održati predavači Tatjana i Matej Gjurković.

– Tatjana i Matej ispričat će nam priču o Švicarskoj Srednje Azije, o Kirgistanu, zemlji netaknute prirode, drevnih reliktnih šuma, klanaca, planina, jezera i vrućih izvora, nomada, jurti i prekrasnih konja. Uz putopisni dio u kojem će nas upoznati s glavnim gradom Bishkekom, manjim Oshom i Karakolom, pokrajinom Pamir, jezerom Issyk Kul, toplicama Altyn Arashan i ostalim ljepotama Kirgistana, dio predavanja obuhvatit će Matejev uspon na 7 134 metara visok Pik Lenin. Iako slovi kao jedan od “lakših” sedamtisućnjaka, to je respektabilan pothvat – osobito uz podatak da je uspješnost uspona na njega tek 8% – poručuju iz POUVG-a.

Kako je penjati se na tu visinu uz konstantni nedostatak kisika, iscrpljenost, umor i zdravstvene smetnje, iznimno visoke sve do nevjerojatno niskih temperatura, kako se othrvati tjeskobi provođenja vremena pod šatorom i iščekivanja trenutka završnog uspona i kakav je konačno doživljaj “osvajanja” vrha, reći će nam Matej iz osobnog iskustva.

Pik Lenin je, uz brojne ostale, ujedno poprište najveće nesreće u povijesti planinarstva kada je na petak, 13. srpnja 1990. godine ogromni serak pao i pokrio cijeli kamp uzevši sa sobom 43 žrtve.

Ulaz na predavanje je besplatan, a predavanje počinje u 19 sati.