Home Izdvojeno PREDAJ ORUŽJE! Dobrovoljna predaja oružja nema sankcija, a evo što je prikupljeno...

PREDAJ ORUŽJE! Dobrovoljna predaja oružja nema sankcija, a evo što je prikupljeno u posljednjoj akciji

PODIJELITE

U velikoj akciji prikupljanja starog oružja, streljiva, oružja zaostalog iz Domovinskog rata i ostalih eksplozivnih sredstava prikupljene su velike količine opasnog oružja, mina, ručnih bombi… Akcija je provedena od 5. do 11.travnja u suradnji PP Velika Gorica i lokalnih lovačkih udruga i građana.

„Prikupljeno je više stotina komada raznog puščanog streljiva, 17 komada protuavionskog streljiva, jedan protuavionski metak, tri komada imitacije artiljerijske paljbe, tri ručne bombe, dvije tromblonske mine i ostale mine, 11 komada tzv. „pašteta“, jedno eksplozivno punjenje za pješačku minu, jedna protutenkovska mina, topovska granata, dvije automatske puške, četiri upaljača za aktiviranje eksplozivnih mina“, rekao je Marinko Mijadžiković, policijski službenik za prevenciju.

 

Prikupljeno oružje i streljivo preuzet će protueksplozijska služba koja će to uskladištiti, a onda i uništiti.

Staro oružje i streljivo – velika opasnost

Policija poziva građane da dobrovoljno predaju oružje koje imaju kod kuće, na tavanima, u podrumima ili koje čuvaju u neadekvatnim uvjetima. Takvo oružje, upozoravaju u Policiji, predstavlja veliku opasnost za ljudske živote jer eksplozivi s vremenom postaju opasni, mijenjaju kemijska svojstva te može doći do neželjenih katastrofa. „Ne daj Bože da ljudi stradaju jer je netko na nekoj gredi imao zakopanu i pospremljenu tenkovsku minu ili topovsku granatu“, apeliraju.

Nema kaznene ni prekršajne odgovornosti u slučaju dragovoljne predaje oružja i streljiva

Policija ističe kako građani kod predaje oružja neće biti evidentirani, predaja je anonimna, a sve što trebate učiniti je nazvati Policijsku postaju i na teren dolazi osoba u civilu. „Još uvijek je kod nas strah da ako predate oružje da će vam doći policija na vrata. Nema kaznene ni prekršajne odgovornosti u slučaju dragovoljne predaje oružja i streljiva. Ne morate reći ni svoje ime ni prezime ni broj mobitela, nama je samo bitno da se to ukloni“, dodaje Mijadžiković te apelira na građane i da ne bacaju takva sredstva pored cesta i kroz prozore automobila. „Često smo uz cestu znali pronaći ručne bombe i drugu municiju. Ne radite to, izazivate veliku tragediju“, zaključuje.