Home Crna Kronika PP Velika Gorica: Najviše provala događa se u poslijepodnevnim satima u krugu...

PP Velika Gorica: Najviše provala događa se u poslijepodnevnim satima u krugu grada

Od ukupno zabilježenih kaznenih djela riješeno je njih čak 75,5%, a evo koja su najčešća i tipična za goričko područje...

PODIJELITE

Nova je godina i za goričku policiju, koju i ove godine zasigurno čekaju brojni i šaroliki slučajevi. Kako je u svakom smislu zatvorena 2021. godina, u policiji su napravili analizu događaja na našem području u ovom vremenskom okviru.

Čega je sve bilo u 2021. godini, te zašto je došlo do tako zamjetnog povećanja u odnosu na godinu prije, otkriva nam inspektor Ljubanović…

Po pitanju opće sigurnosti i kaznenih djela općeg kriminaliteta u što se svrstavaju krađe, provale i razbojništva, zabilježeno je 380 takvih kaznenih djela.

– Opći kriminalitet je protekle godine, a u odnosu na godinu prije zamjetno pao, za gotovo 50 manje, odnosno 11%! Ovdje je riječ o provalama u kuće, vikendice, kioske, trgovine, razbojništva u sve vrste novčarskih usluga, kladionica, kioska, i zlatarni – otkriva inspektor.

Provale u dom ili stan nije ista kategorija kao provala u vikendicu!

Foto: Ilustracija/Pixabay/Unsplash

Provala u obiteljski dom ili stan potpada u odvojenu kategoriju jer je riječ o stalnom mjestu boravka, objašnjava Ljubanović.

– I u toj je domeni došlo do određenog pada u odnosu na prošlu godinu. Zabilježeno je 50 kaznenih djela tog tipa, što je ujedno postotni pad od 9% u odnosu na godinu prije. Od toga, zabilježeno je 47 provala u kuće, te tri provale u stan. Nadalje, bilo je tu i 18 pokušaja provale prilikom kojih nije ništa otuđeno – otkriva.

Što se provala tiče, PP Velika Gorica u 2021. godini generalno bilježi pad provala i pokušaja provala. Razriješenost ovih kaznenih djela je relativno zadovoljavajuća, naime, ona iznosi oko trećinu od ukupnog broja prošlogodišnjih slučajeva. Najviše kaznenih djela zabilježeno je u prvom dijelu godine. U siječnju 11, u veljači i ožujku osam provala, a najmanje ih se dogodilo u naredna tri mjeseca – svega dvije.

Kako doznajemo od inspektora Ljubanovića najviše se krade nakit i novac, eventualno skupocjeni satovi. U više od 80 posto provala to je meta počinitelja. Tijekom ove godine nije bilo krađe umjetnina i skupocjenih slika. Što se tiče krađe tehnike, broj je zanemariv. Najviše takvih događaja bilo je u krugu grada, i brojčano i statistički, u poslijepodnevnim satima od 13 do 19 sati.

Broj maloljetničkih kaznenih djela povećan za 85%, evo i zašto

Da ne bi bilo sve tako jednostavno, protekle se godine povećao broj maloljetničkih kaznenih djela! Točnije, riječ je o kaznenim djelima u domeni kazneno-pravne zaštite djece i obitelji. Tijekom prošle godine, tako je u PP Velika Gorica zabilježeno 169 kaznenih djela, što je veliko povećanje u godinu prije za 85%.

– Broj ovakvih slučajeva, gledajući podatke iz 2020. godine je za 78 veći. Razlog ovakvog povećanja je najvjerojatnije zakonskih izmjena, odnosno to što je došlo do uvrštavanja tog dijela u Zakon kao kaznenog, jer je prije isto bilo kategorizirano kao prekršaj. No, moram napomenuti kako je u posljednjih šest mjeseci i to u padu – nastavlja Ljubanović.

Foto: Arhiva

Tijekom 2021. godine zabilježeno je 23 kaznenih djela vezanih uz promet. Tu je konkretno riječ o prometnim nesrećama sa teškim tjelesnim ozljedama i nesrećama sa smrtnom posljedicom. U tim slučajevima, u domeni prometa se podnose kaznene prijave.

Zaključno, gorička je policija tijekom prošle godine zabilježila ukupno 648 kaznenih djela, što je povećanje u odnosu na godinu prije za čak 70 slučajeva, odnosno 12,1%. Od toga je riješeno 489 kaznenih djela, čak 75,5% što je izuzetno pohvalno.