Home Izdvojeno Pozivaju se građani na doniranje knjiga za novu školu u Novom Čiču

Pozivaju se građani na doniranje knjiga za novu školu u Novom Čiču

PODIJELITE

Ovoga mjeseca, nakon pet godina prekidanih radova i brojnih nedaća, otvorena je nova škola u Novom Čiču. Stara škola bila je u izrazito lošem stanju i u njoj se jedva mogla održavati nastava. Knjižničarka nove škole, Jelena Šaban, pokrenula je Crofunding projekt radi velikog problema na koji je nova škola naišla.

– Police u knjižnici su prazne. Škola nema dovoljno sredstava za opremanje knjižnice onime što je djeci najbitnije – knjigama. Žalosno je svaki dan govoriti djeci koja veselo ulaze u školsku knjižnicu da ne znamo kada će doći knjige. Prosječna cijena lektire kod naših izdavača je 100 kuna, a naša škola ima 400 učenika. Ukoliko bi svaki učenik htio kod sebe imati posuđenu knjigu, barem jednu na mjesec, dolazimo do vrtoglavog iznosa od 40 000 kuna! – govori knjižničarka Jelena Šaban.

Novo Čiče je selo u blizini Velike Gorice, a za mnogu djecu gradska knjižnica koja je udaljena 6 kilometara nije opcija. Za većinu njih, knjižnica je jedino mjesto gdje mogu upoznati svjetove drugačije od onog u kojem žive. Jelena je pokrenula projekt kako bi im se omogućilo da uče i čitaju o prirodi, povijesti, Zemlji, prijateljstvu, ljubavi.

U cijenu od 40000 kuna, koje je navela Jelena, nisu uključeni naslovi za slobodno čitanje, rječnici, enciklopedije i slično. Zbrajanje takvih naslova još povećava ukupan iznos.

Crowdfunding je alternativni način financijskog podržavanja projekata. Osim financijske podrške, knjižnica poziva i na doniranje knjiga. Potrebne su im lektire s popisa prema Nastavnom planu i programu koji se nalazi na internetskim stranicama Knjižnica grada Zagreba i priložen je na kraju članka. Uplate će biti otvorene u roku par radnih dana a ukoliko kod kuće imate knjige u očuvanom stanju i želite ih donirati možete se javiti na školski mail knjiznica.novocice@gmail.com ili osobno odnijeti knjige u novu školu. Osim lektira također se mogu donirati slikovnice i dječje enciklopedije.

Kao zahvalu na donacijama knjižnica će neke nagraditi fotografijama, CD-ima, označivačima stranica i knjižicama koje se mogu nositi kao privjesci.

Popis lektira nalazi se ovdje : http://www.kgz.hr/default.aspx?id=1680

Više o projektu Crofundinga pogledajte ovdje: https://hubbub.net/p/novocice

U sklopu projekta prikupljanja donacija snimljen je video koji možete pogledati u nastavku. (hrvatski titlovi su na zahtjev na desnoj strani videa.)