Home Izdvojeno Povijesni okršaj u Ščitarjevu

Povijesni okršaj u Ščitarjevu

PODIJELITE

Za sve zaljubljenike u antiku u subotu, 12. rujna Udruga Andautonija pripremila je bogat cjelodnevni program. Na lokalitetu Arheološkog parka Andautonija bit će uprizoren život stanovnika starog Rima, a posjetitelji će dobiti jedinstvenu priliku da osjete dašak tog davno prohujalog povijesnog razdoblja.

Dionizijeve svečanosti

Glavna atrakcija ovogodišnjih ‘Dionizijskih svečanosti’ bit će simulacija vojnog sukoba Rimljana s lokalnima barbarskim plemenima, u kojoj će se XIII Legija suprotstaviti barbarskoj hordi koja je zaprijetila granicama carstva. U rimskom taboru posjetitelji će moći vidjeti uvjete života rimskih vojnika te isprobati replike njihovih ležaja, oklopa, mačeva, štitova i kopalja.

rimska vojna oprema

—–Za najmlađe je pripremljen i poseban program u kojem će moći aktivno sudjelovati. Moći će isprobati rimsku nošnju, ali i sudjelovati u radionicama izrade nakita, šminkanja, sadnje i uzgoja ljekovitog bilja, kovanja novca, izrade maski te proći školu za legionare. Za one željene učenja Ira Potočnik Cizić iz 15. gimnazije u Zagrebu održat će malu školu latinskog jezika.

Dionizijeve svečanosti djeca

—–Na gurmanskoj radionici moći ćete saznati više o starorimskoj kuhinji, a sva jela pripremat će se prema ‘rimskoj kuharici’. Na jelovniku će se naći šaran na rašljama, rimski gulaš, pečena šunka u kruhu, odojak na ražnju te poslastice iz tog vremena Globi i Conditium Paradoxum. Uz starorimske specijalitete posjetitelji će moći kušati i tradicionalnu hranu i vina Turopolja, a besplatno će se dijeliti rimski gulaš.

rimski gulaš

—–Posjetitelji će moći vidjeti i sportske igre koje su se njegovale u starom Rimu, poput balota i antičkog nogometa koji je bio sastavni dio vojnog obrazovanja i način održavanja fizičke spreme.

antički nogomet

—–Na radionicama antičkih zanata bit će predstavljeni stari, već polako zaboravljeni i izumirući zanati.