Home Izdvojeno POTVRĐENO: Izjednačeni su sveučilišni i stručni studiji, studentima VVG-a se ništa ne...

POTVRĐENO: Izjednačeni su sveučilišni i stručni studiji, studentima VVG-a se ništa ne mijenja

Donošenje ovoga Zakona od iznimne je važnosti za studente i poslodavce u Republici Hrvatskoj, a i šire

PODIJELITE

Na dnevni red Hrvatskog Sabora prije nekoliko tjedana stigao je konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopuni zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru, kojim se studente sveučilišnih i stručnih studija stavlja na istu, šestu i sedmu razinu, ali različite podrazine.

Prijedlog je izglasan gotovo jednoglasno, sa 127 glasova za i tri suzdržana te se time usvajaju predložene izmjene i dopune Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru. Ovime je potvrđeno da su sveučilišni i stručni studiji izjednačeni, te da studenti sa završenim specijalističkim stručnim studijem imaju VSS, baš kao i oni koji su završili sveučilišne studije. Studentima Veleučilišta Velika Gorica se u ovom slučaju ništa ne mijenja, govori nam Ana Mirenić iz VVG-a.

Stručni i sveučilišni studiji ovim Zakonom ostaju vezani uz iste razine Europskog kvalifikacijskog okvira (EQF); preddiplomski na razinu 6, a diplomski na razinu 7. Implementacijom ovog Zakona želi se unaprijediti binarni sustav obrazovanja u Hrvatskoj. “Donošenje ovoga Zakona od iznimne je važnosti za studente i poslodavce u Republici Hrvatskoj, a i šire, budući da Hrvatski kvalifikacijski okvir predstavlja reformski instrument koji uređuje cjelokupni sustav kvalifikacija na svim obrazovnim razinama u Republici Hrvatskoj kroz standarde kvalifikacija, temeljene na ishodima učenja i usklađene s potrebama tržišta rada.”, dodaje Mirenić.

Studiji ne mogu biti na istoj razini kvalifikacijskog okvira

Također, Ustavni sud Republike Hrvatske je 2018. godine donio Odluku uz tri izdvojena mišljenja sudaca kojom je ukinuta odredba o jednakim razinama stručnih i sveučilišnih studija uz obrazloženje da stručni i sveučilišni studiji ne mogu biti smješteni na istoj razini kvalifikacijskoga okvira.

Nakon Odluke USRH u proceduru donošenja propisa upućen je novi Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru u kojem se propisuje trinaest razina cjelovitih kvalifikacija te na razinu 6.st. smješta kvalifikacije stečene završetkom preddiplomskih stručnih studija te na razinu 7.1.st kvalifikacije stečene završetkom specijalističkih diplomskih stručnih studija, dok se na razinu 6.sv pozicioniraju kvalifikacije stečene završetkom preddiplomskih sveučilišnih studija, a na razinu 7.1.sv kvalifikacije stečene završetkom sveučilišnih diplomskih studija te integriranih preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studija.

Ove izmjene za studente Veleučilišta Velika Gorica nisu donijele velike promjene. “Svi studenti koji su završili studij na Veleučilištu Velika Gorica imali su i imaju prava koja su imali i do sada. Postojala je tek opasnost da se stručni studij „slabije“ vrednuju u odnosu na sveučilišne, no kako je Ustavni sud presudio, to se nije dogodilo.”, govore iz VVG-a.

Interes za stručne studije na VVG-u uvijek postoji

Inače, na Veleučilištu Velika Gorica trenutno studira oko 1800 studenata. “Stručni su studiji na Veleučilištu uvijek imali veliki broj zainteresiranih. S obzirom na to da nudimo studije koji su jedinstveni u Hrvatskoj, a neki i u ovom dijelu Europe, do sada nismo imali problem smanjenoga interesa. Od ove akademske godine imamo revidirane programe dvaju studijskih programa (Motorna vozila i Logistički menadžment), što će uskoro biti napravljeno i s ostalim studijskim programima. Osim toga, pri kraju je i specijalistički stručni studij optometrije koji će se izvoditi dvojezično i bit će potpuno prilagođen e-učenju. Time otvaramo nove mogućnosti upisa, kako za naše, tako i za strane studente.”, zaključuje Mirenić.

O ovom prijedlogu Zakona za sabornicom je govorio i Krešimir Ačkar, vd gradonačelnika te saborski zastupnik. “Vjerujem da ćemo se složiti da stručni i sveučilišni studij nisu jednaki, međutim oni su jednako važni i jednako vrijedni. Svima nam je poznato da su stručni studiji usmjereni na praksu i konkretne vještine da te pripremaju studente za izlazak na tržište rada. Isto tako znamo da su sveučilišni studiji usmjereni na istraživački i znanstveni pristup i da daju obrazovanje za samostalni znanstveno istraživački rad sa širim znanjem za pojedinu struku.”, govorio je Ačkar.