Home Izdvojeno POŠTUJTE NAŠE ZNAKOVE U ponedjeljak u školu kreće 706 prvašića

POŠTUJTE NAŠE ZNAKOVE U ponedjeljak u školu kreće 706 prvašića

PODIJELITE

Za nepunih tjedan dana prvi put u školu i u promet krenut će 706 novih prvašića. Zbog njihove sigurnosti, ali i sigurnosti sve ostale djece u prometu Policija će i ove godine provesti akciju “Poštujte naše znakove” kako bi vozače upozorila na djecu u prometu, veću koncentraciju pješaka i biciklista u zonama škola, te apelirala na pojačani oprez, posebice prvih dana nove školske godine.

Statistika: U prvih osam mjeseci lakše ozlijeđeno sedmero djece

Cilj akcije je zaštita djece u  prometu i sprječavanje ugrožavanja njihovih života, osobito u prvim danima samostalnog sudjelovanja u  prometu”, kažu u Policiji. Dosadašnja statistika nije crna, ali je upozoravajuća. Tijekom prvih osam mjeseci 2019. na području PP Velika Gorica u prometnim nesreća nije bilo poginule djece, a ukupno je lakše ozlijeđeno sedmero djece  7, od kojih su petoro bili putnici, dvoje pješaci. U istom razdoblju lani lakše je u prometu ozlijeđeno šestoro djece, dok je, primjerice, samo u rujnu 2017. lakše ozlijeđeno osmero djece.

Patrole, predavanja i pojačan nadzor prve dane škole

Tijekom kolovoza policajci su obišli zone svih osnovnih škola kako bi utvrdili ispravnost prometne signalizacije, a početkom školske godine, uz znakove i svjetleću signalizaciju policijske patrole bit će raspoređene i po školama. ” Promet ćemo nadzirati s maksimalnim brojem policajaca, a osobitu pažnju ćemo posvetiti poštivanju ograničenja brzine kretanja i nepropisnom parkiranju. Svim učenicima prvih razreda osnovnih škola policajci će održati predavanje o sigurnom sudjelovanju u prometu s aspekta pješaka te će im podijeliti prigodne darove”, najavljuju iz policije.

Osim toga, povodom početka nove školske godine održat će i posebnu akciju čiji je cilj senzibiliziranje javnosti, u prvom redu vozača, na potrebu tolerantnijeg pristupa i ponašanja za volanom, odnosno potrebu za povećanim oprezom vozača u zonama osnovnih škola.

Savjeti sudionicima u prometu

I za kraj, nekoliko korisnih savjeta svakom od sudionika u prometu kako bi što spremnije dočekali prve školske dane, a onda i tijekom cijele godine nastavili ponašati se oprezno i galantno u prometu, ne samo u školskim zonama i ne samo jedan mjesec u godini:

SAVJETI RODITELJIMA
– pratiti djecu u i iz škole barem prvih desetak dana
– uputite ih na opasna mjesta na putu do škole, odnosno kako se ponašati na tim mjestima
– vlastitim uzorom ukažite djeci kako je potrebno ponašati se u prometu na cesti
– pri kupovini školskih torbi, odjeće i obuće vodite računa da bude što uočljivija, odnosno svijetlih boja ili s reflektirajućim materijalima
– ne parkirajte nepropisno u zoni osnovne škole
– neka djeca u vozilo ulaze i iz vozila izlaze na pločnik, a ne na kolnik
– podsjećamo da se djeca do pete godine života moraju prevoziti u dječjoj sjedalici na stražnjem sjedalu vezana sigurnosnim pojasom, da svi koji se prevoze na stražnjem sjedalu moraju biti vezani sigurnosnim pojasom te da se na sjedalu suvozača ne smiju prevoziti djeca mlađa od 12 godina.

VOZAČIMA
– podsjećamo da je u zonama svih osnovnih škola brzina kretanja vozila ograničena na 40 km/h
– povećajte pozornost u blizini škola, vodite računa da djeca ne znaju ili ne znaju dovoljno prometne propise
– poštujte znakove policajaca, pripadnika prometnih jedinica mladeži ili školskih prometnih jedinica
– zaustavite se i djeci dajte znak rukom da mogu sigurno prijeći preko kolnika.

DJECI
– za kretanje koristite samo pločnik
– cestu prelazite samo preko zebre
– preko ceste prelazite samo na zeleno svjetlo
– obvezno provjerite ima li nailazećih vozila i tek tada stupite na kolnik
– ako stalno ima vozila, sačekajte da se neko vozilo zaustavi i vozač vam rukom pokaže da možete sigurno prijeći