Home Gospodarstvo Postavljena kamera u Velikoj Mlaki: Kazne za odlaganje otpada bi uskoro mogle...

Postavljena kamera u Velikoj Mlaki: Kazne za odlaganje otpada bi uskoro mogle biti 20.000 kuna

Postavljanje kamere već je urodilo plodom, a cilj je da se kroz grad i okolicu postavi 50 kamera do kraja godine

PODIJELITE
Foto: Katarina Drvodelić

Stanovnici Velike Mlake napokon mogu malo odahnuti jer se krenuo rješavati problem divljeg deponija u samom centru mjesta. Na lokaciji u blizini kontejnera sada je postavljena mobilna kamera za hvatanje počinitelja te, kako nam navodi gradonačelnik Krešimir Ačkar, već sada je postavljanje urodilo plodom. Kamera je postavljena prije nekoliko tjedana te od tada nije bilo novih odlaganja otpada. Dokaz tomu je i što službe nisu trebale intervenirati, dok su prije postavljanja na toj lokaciji bile svakog tjedna.

Duži period je ovo divlje odlaganje otpada problem u centru sela. Prije nekoliko mjeseci smo započeli s projektom postavljanja kamera, a daljnji koraci kako bismo zaustavili divlje deponije u naseljima i okolici uključuju postavljanje novih kamera. Do sada je postavljeno njih 20-ak, što solarnih, što lovačkih, a u planu je do kraja godine da ih bude postavljeno 50.”, navodi Ačkar.

Nova odluka s većim kaznama

Uz tu dobru priču najavljuje i novu Odluku od divljem odlaganju koja će biti dana na prijedlog na idućem Gradskom vijeću. Ovom odlukom bi se povećale kazne za počinitelje. “Minimalna kazna bila bi 20.000 kuna i svaku osobu koja će biti snimljena ćemo poslati na pravnu proceduru. Drugo odlaganje otpada, ako netko bude ponovno uhvaćen, kazna će biti 100.000 kuna.”, objašnjava gradonačelnik i nada se da će navedena Odluka biti prihvaćena na Gradskom vijeću.

Gordana Mikulčić Krnjaja, pročelnica Upravnog odjela za urbanizam i zaštitu okoliša, navodi kako su raspisane i dodatne mjere jer im najveći problem zapravo čini građevni otpad. Iz tog razloga je izrazila apel prema građanima: “Zamolila bih građane da ne koriste usluge raznih prijevoznika koji navodno besplatno odlažu otpad. Oni ga ne mogu odvesti na reciklažno dvorište i ne platiti, dakle samo je pitanje gdje taj otpad onda zapravo završava.”, govori Krnjaja.

Cilj je rješavanje svih “crnih točaka” i mjesta koja su građani prijavili, ali i ona za koja se već duže zna da su problematična.