Home Izdvojeno Postavlja se rasvjeta prema Mlaki, a uskoro rješenje opasnog raskrižja “kod Spajića”

Postavlja se rasvjeta prema Mlaki, a uskoro rješenje opasnog raskrižja “kod Spajića”

Postavlja se 61 svjetiljka, a rješavanje prometnih problema očekuje se postavljanjem i novih kamera za mjerenje brzine u gradu

PODIJELITE

Za osiguravanje što veće sigurnosti građana, posebice pješaka i biciklista, na području od Ulice Rudolfa Fizira pa sve do raskrižja s Velikim Poljem postavit će se rasvjeta. Kako navodi Dubravko Katulić, pročelnik Upravnog odjela  za komunalne djelatnosti i promet, riječ je o postavljanju 61 rasvjetnog tijela. “Postavit ćemo 61 svjetiljku, led rasvjetu od 300 vata snage na stupovima od četiri metra. Trenutno je prva faza, a do kraja godine ide i druga faza do križanja s Veliki poljem.”, govori.

Sredstva za poboljšavanje sigurnosti djelomično dolaze iz ugovora o povlačenju EU sredstava od 5,4 milijuna kuna koji su bespovratno osigurano iz Fondova. Riječ je o 85% sredstava dok drugi dio osigurava Grad Velika Gorica. Područje prema Mlaki je samo prva faza, a u nastavku se očekuje postavljanje rasvjete do Starog Čiča uz Radar i Vukovinsko jezero.

“Ovime ćemo osigurati sigurniji noćni pristup pješacima i biciklistima. Uz to smo trenutno u postupku javne nabave kako bi se iskoristila sredstva do kraja, misleći na potez biciklističke staze od Velike Gorice prema Starome Čiču.“, govori gradonačelnik Krešmir Ačkar koji je danas obišao radove.

Spomenuo se i divljih deponija na tom potezu za koje se nada da će se smanjiti instaliranjem ranije najavljenih mobilnih kamera za nadzor. Dodaje i kako je u Proračun i dogovore je stavljena Kirinčićeva ulica koja je ostala dug Hrvatskih autocesta prema Velikoj Gorici kada je rađena obilaznica. Spominje i kako imaju za cilj riješiti problematično raskrižje “kod Spajića” koje je česta lokacija prometnih nesreća. “Projektna dokumentacija je pri kraju te iduće godine možemo očekivati rješavanje problematične prometne infrastrukture raskrižja preko puta Lukoila. Prometno rješenje su izradili stručnjaci, koje smo mi prihvatili, a koje će osigurati brži i sigurniji promet na tom dijelu. Nastavit ćemo s izgradnjom nogostupa i biciklističkih staza.”, dodaje gradonačelnik.

Stižu i kamere za mjerenje brzine

Kako navodi gradonačelnik Krešmir Ačkar, nada se da će uskoro doći do postavljanja novih kamera za mjerenje brzine u gradu. Natječaj na koji će se Grad prijaviti održat će se na proljeće, a njime bi se dobile kamere koje bi se postavile na najkritičnije točke u gradu. “Pokazale su se kao najbolji način rješavanja problema brzine i neodgovornih vozača. Učinili bi to na šest lokacija. Ležeći policajci podijele javnost, no kad su postavljene kamere, vozači uspore i voze po zakonu. Jedna kamera je oko 300 tisuća kuna, no ako se barem jedan život spasi, ništa od toga nije skupo.” , zaključuje.