Home Kultura Poslušajte predavanje o ljepotama i zanimljivostima Etiopije kroz perspektivu Jurice Galića Juke

Poslušajte predavanje o ljepotama i zanimljivostima Etiopije kroz perspektivu Jurice Galića Juke

Galić Juka je profesionalni fotograf koji je kroz 32 dana istraživanja obišao 4.938 terenskih kilometara, dokumentirajući 54 lokaliteta, atrakcija i događaja

PODIJELITE
Foto: Jurica Galić Juka / Facebook

Gradska knjižnica Velika Gorica poziva na zanimljivo putopisno predavanje pod nazivom “Zemlja spaljenih lica” (Etiopija), koje će se održati u srijedu, 7. veljače 2024., s početkom u 18 sati.

Jurica Galić Juka, hrvatski putopisac, profesionalni fotograf i svjetski putnik iz Splita, bit će glavni govornik. Stalni je suradnik nacionalnog časopisa “Meridijani” te dobitnik pedesetak svjetskih i nacionalnih nagrada u fotografiji. Svoja putovanja ne doživljava samo kao prelaženje kilometara, već kao ispunjavajuće misije. Specijaliziran je za putopisnu i dokumentarnu fotografiju, s posebnim naglaskom na portrete, etnologiju i ostatke drevnih civilizacija.

Etiopija je bila posebno značajno odredište za autora, predstavljajući najpotpunije i najopsežnije putovanje tijekom njegovih 15 godina rada. Kroz 32 dana istraživanja, obišao je 4.938 terenskih kilometara, dokumentirajući 54 lokaliteta, atrakcija i događaja. Iako je putovanje bilo obilježeno ratom u sjevernom dijelu zemlje, autor je svjedočio i ljepotama nacionalnih parkova, poput Awasa, Maga i jezera Chamo, te posebno dojmljivim mjestima poput vodopada Tis Isat i izvora Plavog Nila u jezeru Tana.

Predavanje će obuhvatiti autorova iskustva u posjetu monolitnim crkvama Lalibele, sudjelovanju u najvećem etiopskom kršćanskom blagdanu Meskel, istraživanju regije Gondar na sjeveru, susretima s etničkim skupinama u Dolini Omo na jugu, te jedinstvenim iskustvom hranjenja hijena u Hararu na istoku.

Nakon završetka rata u Tigraju, autor je letio iznad ratnih područja te bio prvi strani putnik koji je posjetio Tigraj nakon tri godine sukoba. Posjetio je slavne aksumske obeliske, kapelu Kovčega saveza, a također se uspeo na planine do starokršćanskih crkvi Debre Damo i Abuna Yemaha Guh. Finale putovanja obuhvatilo je posjet najnegostoljubivijem području na Zemlji, Danakil depresiji, gdje je dokumentirao slano jezero Assal, aktivne vulkane Erta Ale i Dallol.

Budite dio ove fascinantne priče Jurice Galića Juke!