Home Kultura Poslušajte predavanje o gospodarima Lukavca i neprijateljima turopoljskih plemića

Poslušajte predavanje o gospodarima Lukavca i neprijateljima turopoljskih plemića

Ogranak Matice hrvatske poziva na 280. Matičin četvrtak

PODIJELITE
foto: Dario Drvodelić

U četvrtak, 16. veljače, održat će se već 280. Matičin četvrtak! Od 19:30 sati će u područnoj knjižnici Galženica gostovati dr.sc. Tomislav Matić. Održat će predavanje na temu “Zli vlastelin” Juraj Brandenburški – neprijatelj turopoljskih plemića? Predavanje će govoriti o kasnosrednjovjekovnim gospodarima Lukavca između stvarnosti i mašte.

Tomislav Matić inače je znanstveni suradnik na Odjelu za srednjovjekovnu povijest na Hrvatskom institutu za povijest. Studirao je u Zagrebu, Veneciji i Budimpešti, a doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2017.godine. Dobitnik je stipendija Austrijske akademije znanosti i Zaklade Fulbright. Sudjelovao je na projektima Sveučilišta u Oxfordu i Hrvatske zaklade za znanost. Organizirao je nekoliko znanstvenih skupova, uredio jedan zbornik radova i objavio nekoliko desetaka znanstvenih i stručnih radova.

Autor je dvije popularno-znanstvene knjige ((Ne)poznati Hrvati i Iščezla Hrvatska) i znanstvene monografije Bishop John Vitez and Early Renaissance Central Europe – A Humanist Kingmaker.