Home Izdvojeno Poslastica za ljubitelje kratkih priča

Poslastica za ljubitelje kratkih priča

PODIJELITE

U sklopu 15. Festivala europske kratke priče, Gradsku knjižnicu Velika Gorica posjetit će tri mlada hrvatska autora Ivan Jozić, Jasna Žmak i Staša Aras. Prva dva autora nedavno su objavila svoje prve zbirke kratkih priča, a Staša, osim što piše, održava radionice kreativnog pisanja.

Na susretu možete saznati sve o pisanju, čitanju, kratkoj priči kao formi i zašto je važna, a bit će i razgovora o aktualnim knjigama gostujućih autora, o propitivanju ljubavnih odnosa, pa i seksualne orijentacije, o društvenom kontekstu u kojem mladi danas žive i pokušavaju stvarati, o intimi, predrasudama, slobodi.

Ovogodišnje, petnaesto izdanje Festivala europske kratke priče posvećeno je temi koja kratku priču označava jednako uporno i jednako temeljno kao i Europu – granicama i njihovim prelascima.

– Gdje su (nam) granice i što (nas) čeka izvan njih – pjesma, roman ili novi svijet? Odgovori ili sva sila pitanja? Za kratku priču odgovor se može učiniti jednostavan: koliko god različite bile, definicije se uvijek vrte oko broja likova ili broja stranica, odnosa prema zapletu i vremenu, prema osobitom učinku priče, ili književnim formama koje je omeđuju – i nijedan prijestup ovdje ne povlači ‘kaznu’. Ali što je s ljudima koji priče pišu? Što je piscu ‘zabranjeno’ i ‘tuđe’, i kako se prema zabrani odnosi? Gdje se zaustavljamo u životu a gdje u umjetnosti? Što je i gdje sve vrijedi piščeva putovnica – kako mu služi dok prilazi granicama jezičnim i žanrovskim, etičkim i poetičkim, kulturološkim i društvenim, političkim i rodnim? – dio je pitanja na koji bi odgovor trebao dati 15. FEKP.

Mlade autore možete upoznati sutra u 17 sati u Središnjem odjelu za odrasle, Zagrebačka 37.