Home Gospodarstvo Poskupljuju osobne iskaznice, istu cijenu plaćat će djeca i odrasli

Poskupljuju osobne iskaznice, istu cijenu plaćat će djeca i odrasli

Stariji od 70 jedini su koji su izuzeti iz ove kategorije i svi oni koji ne žele osobnu iskaznicu s certifikatom

PODIJELITE
Foto: mup.gov.hr

U slučaju da prođe novi Pravilnik o cijeni osobnih iskaznica, za sve kategorije građana poskupjet će izrada osobnih dokumenata. A poskupljenje koje najavljuju i nije baš zanemarivo!

Tako bi prema novom Pravilniku ishođenje elektroničke osobne iskaznice koštalo 100 kuna za sve one koji je izrađuju – bilo prvi put ili je zamjenjuju zbog isteka roka važenja. Stariji od 70 jedini su koji su izuzeti iz ove kategorije i svi oni koji ne žele osobnu iskaznicu s certifikatom plaćat će je 70 kuna, čak 20 kuna više nego sada, prenosi Slobodna Dalmacija.

Za razliku od dosadašnjeg Pravilnika, koji je poznavao kategoriju djece do pet godina i kojima su roditelji plaćali osobnu iskaznicu 60 kuna, novi bi Pravilnik djecu izjednačio s odraslima, pa bi tako svi plaćali jedinstvenu cijenu od 100 kuna (do sada je većina građana plaćala e-osobnu iskaznicu 79,50 kuna, djeca do pet godina 60, a stariji od 65 godina 49,50 kuna).

Novom cijenom osobnih iskaznica najpogođeniji su roditelji koji žele ishoditi dokumente za svoju djecu. Drugim riječima, djeci do pet godina će ishođenje osobne poskupjeti za 40 kuna.

Osim povećanja cijene izdavanja, druge odredbe vezane uz osobnu iskaznicu ostaju manje-više jednake.