Home Vijesti Policija upozorava: “Imamo nultu toleranciju na razloge vožnje pod utjecajem alkohola”

Policija upozorava: “Imamo nultu toleranciju na razloge vožnje pod utjecajem alkohola”

Svjesni kako praznično vrijeme često uključuje i koju čašicu više, upozoravaju da građani ne voze u tom stanju

PODIJELITE

Kao i svake godine, iz policije najavljuju u uobičajene poteškoće, ali i upozoravaju na posebnu pažnju u prometu. “U adventskom razdoblju očekuje se veći broj sudionika u prometu. Nadzor prometa odvijat će se na velikom broju lokacija, a u poduzimanje aktivnosti biti će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica i drugo.”, navode iz MUP-a.

S obzirom na to da se za ovaj vikend i početak tjedna očekuju promjenjive vremenske prilike i više temperature, upozoravaju da će u prometu biti veći broj pješaka, biciklista i motociklista na koje treba usmjeriti posebnu pozornost. Podsjećaju i na nekoliko zakonskih odredbi kao što su ta da pješaci u slučaju smanjene vidljivosti moraju biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, da su vozači bicikla dužni biti označeni, a da je za nepoštivanje ovih odredbi propisana kazna u iznosu od 300 kuna.

Nulta tolerancija na vožnju pod utjecajem alkohola

Posebno upozoravaju na vožnju pod utjecajem alkohola. “Svjesni smo da je razdoblje prazničnog raspoloženja, zbog čega jedan dio građana konzumira alkoholna pića, ali nakon toga nažalost i sjedaju za upravljač vozila. Ovom ih prilikom upozoravamo, da to ne čine, jer u današnje vrijeme, kada postoje razne alternative: javni prijevoz, taksi službe, međusobni dogovor tko će ostati trijezan i voziti kući ostatak društva i slično, znači brojne mogućnosti, onda niti jedan razlog za vožnju pod utjecajem alkohola ne može biti opravdan.”

U tom smislu i policija će prema takvim vozačima, koji imaju nedopuštenu koncentraciju alkohola, imati nultu toleranciju na razloge vožnje pod utjecajem alkohola. “Prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život. Stoga usvojite ove korisne savjete, kako bi nadolazeće blagdane uistinu proveli u miru i bez neželjenih posljedica koje sa sobom nosi neodgovorno ponašanje u prometu.”, dodaju iz policije.