Home Izdvojeno Pokrenuta istraga zbog mita za remont MIG-ova

Pokrenuta istraga zbog mita za remont MIG-ova

PODIJELITE

Uskok je temeljem kaznene prijave Vojne policije pokrenuo istragu protiv dvojice hrvatskih državljana za koje sumnja da su primili, odnosno dali mito u slučaju remonta hrvatskih vojnih zrakoplova MIG, piše Hina.

Tužiteljstvo koje je informaciju o pokretanju istrage u utorak predvečer objavilo na svojoj internetskoj stranici nije navelo imena osumnjičenika, no neslužbeno se doznaje da je riječ o načelniku Odjela održavanja i remonta Zrakoplovno-tehničkog zavoda Josipu Čoviću i predstavniku ukrajinske remontske tvrtke Ivici Josipoviću.

Uskok sumnja je prvi okrivljenik od 12. prosinca 2011. do kraja veljače 2016. godine, “kao načelnik Odjela održavanja i remonta Zrakoplovno-tehničkog zavoda, Zapovjedništva za logistiku MORH-a te kao voditelj Odjela za zrakoplovno-tehničke standarde Samostalne službe za vojni zračni promet MORH-a i kao stručna osoba član tehničkog Povjerenstva MORH-a zadužen za utvrđivanje tehničke sposobnosti izvršenja remonta borbenih aviona MiG-21 u remontnim zavodima potencijalnih izvršitelja, Povjerenstva MORH-a za analizu izvodivosti i isplativosti remonta te Povjerenstva MORH-a za stručno-tehničku potporu postupku remonta”, od zastupnika dvaju inozemnih tvrtki u više navrata zatražio mito.mig

Zauzvrat je navodno ponudio da će kao član povjerenstava u čijem je radu sudjelovao, bez obzira na stvarnu tehničku sposobnost za obavljanje remonta aviona, osigurati pozitivno mišljenje i prednost u remontu i nabavi zrakoplova MiG-21 “onom potencijalnom izvršitelju koji pristane isplatiti mu zatraženi novčani iznos”. Tužiteljstvo tvrdi da zastupnici jedne, navodno rumunjske tvrtke, nisu prihvatili njegov zahtjev, dok mu je predstavnik ukrajinske tvrtke obećao isplatu “ukoliko društvu čiji je zastupnik osigura dobivanje i izvršenje navedenog posla”.

“Nakon što je navedeni posao realiziran, I okr. je od II. okr. u dva navrata tijekom siječnja i veljače 2016. godine preuzeo obećanu novčanu nagradu”, naveo je Uskok koji s vojnom policijom i specijalnim policijskim odjelom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) nastavlja provođenje kriminalističkog istraživanja u ovom slučaju.