Home Najave Poezija uz prvi sezonski snijeg ispred Pučkog otvorenog uličišta

Poezija uz prvi sezonski snijeg ispred Pučkog otvorenog uličišta

Na festivalu 50 Poems for Snow pjesme će čitati Marija Ajša Peuc, Zlatko Majsec i Ana Narandžić

PODIJELITE
Foto: Arhiva, veljača 2020.

Dok smo prošle godine željno iščekivali snijeg, ove godine malo nas je iznenadio. Ovaj dan poseban je mnogima jer nas je dočekao prvi sezonski snijeg, a poseban je za ekipu koja stoji iza festivala 50 poems for snow.

Ako se sjećate i prošle godine su se naši umjetnici uključili najneobičnijem poetskom festivalu na svijetu! “Književna prevoditeljica i promotorica lijepe književnosti Romana Perečinec u Veliku Goricu ponovno dovodi festival 50 Poems for Snow, specifičan po tome da se datum održavanja ne zna unaprijed tj. održava se u svakome gradu na prvi dan snijega i to noću i na otvorenom.”, navode organizatori.

Ovogodišnji festival posvećen Ono no Komachi

Izgleda tako da uz nekoliko svojih pjesama, svaki od uključenih pjesnika pročita i po jednu pjesmu ili stih autora ili autorice kojem je festival te godine posvećen. Ove godine festival je posvećen Ono no Komachi, legendarnoj japanskoj pjesnikinji iz 9. stoljeća, jednom od šestorice najpoznatijih waka pjesnika, specifične vrste ranog japanskog pjesništva. Također je bila poznata po svojoj iznimnoj ljepoti te je njezino ime, komachi, danas sinonim za žensku ljepotu u Japanu.

“Festival je posveta pisanju, čitanju i poeziji, ali i, s obzirom na to da njegovo održavanje ovisi o vremenskim uvjetima, podiže svijest o problematici klimatskih promjena na Zemlji.”, zaključuju.

Ovogodišnje čitanje održat će se danas, 2. prosinca u 19.00 sati na platou Pučkog otovorenog učilišta Velika Gorica, a pjesme čitaju Marija Ajša Peuc, Zlatko Majsec i ovogodišnja dobitnica književne nagrade Albatros Ana Narandžić.

S obzirom na važeće epidemiološke mjere, preporuka je da se nose maske i na otvorenom, odnosno obavezno će biti držati razmak. 50 Poems for Snow je međunarodni pjesnički festival pokrenut 2012. godine u Zagrebu na ideju Saše Šimprage i u organizaciji s Aleksandrom Hutom Konom. Festival nema nikakav proračun i sve se organizira kroz počasni rad tj. volonterski.