Home Gospodarstvo Početnom konferencijom projekta Velika Gorica sve bliže izgradnji Centra za starije

Početnom konferencijom projekta Velika Gorica sve bliže izgradnji Centra za starije

PODIJELITE

U Poduzetničkom inkubatoru jutros je održana početna konferencija projekta „Centar za starije osobe u Velikoj Gorici“.

Riječ je o projektu koji će olakšati živote i pružiti razne mogućnosti brojnim Velikogoričanima i Velikogoričkankama. “Nije se još dogodilo da je za neki projekt održana početna konferencija , a da se isti nije proveo do kraja. Zahvaljujem cijelom timu jer bez stručnog tima su vam sredstva za ovakve projekte nedostižna. Ovo je povijesni projekt za Veliku Goricu. Ta zgrada će biti tri puta veća nego zgrada poduzetničkog centra u kojem se trenutno nalazimo“, izjavio je na konferenciji gradonačelnik Krešimir Ačkar te objasnio brojčane podatke.

Kako navodi, sam projekt iznosi 11.7 milijuna eura, od čega dio sufinanciraju država i Zagrebačka županija, a ostatak će stići iz gradskog proračuna.

U samom centru nalazit će se 535 mjesta za izvaninstitucionalne osobe, a 102 mjesta za korisnike. “Kriterije ćemo staviti tako da stanovništvo Velike Gorice ima prednost, ipak smo mi najviše uložili i naši građani to zaslužuju. Borit ćemo se da to sve budu velikogorička mjesta.”, zaključuje gradonačelnik i dodaje kako svima želi puno uspjeha i sreće u nastavku rada na ovom projektu uz poruku: “Ovakvi projekti ne idu brzo, ali sve će to ostati za povijest iza nas”.

Projekt goričkog Centra za starije je prijavljen na poziv Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike za financiranje gradnje centara za starije osobe kojim će se graditi 18 ovakvih centara u Hrvatskoj, po jedan u županiji, a Velika Gorica se dobrim projektom izborila ispred prijava Samobora, Svete Nedelje i Dugog sela.

Za izvanistitucijske usluge, tj. odlazak starijima kod kuće, Centar će imati kapacitet za 535 osoba. U to spadaju pomoć u kući, poludnevni boravak (I. stupanj usluge), cjelodnevni boravak (II. stupanj usluge), individualno i grupno savjetovanje i psihosocijalno savjetovanje, fizikalna terapija, radna terapije i kineziterapija.Institucijske usluge staračkoga doma moći će obuhvatiti 102 korisnika. U to spadaju smještaj (III. stupanj i IV. stupanj s dva zasebna odjela 2×15 korisnika), smještaj za starije osobe za vrijeme spriječenosti njegovatelja, ambulanta opće obiteljske medicine te radna i fizikalna terapija. Integrirana primarna zdravstvena skrb imat će kapacitet od 140 korisnika.

Gradonačelnik je na početku mandata tražio da riješimo to pitanje za starije osobe u našem gradu, odmah smo krenuli u izradu projekta da budemo spremni za Narječaj. Prilika se otvorila i mi smo se odmah prijavili. Ovo je velik projekt za naš grad, stalno se govorilo da će to izgraditi netko drugi, ali mi smo krenuli j tu priču i htjeli da bude naše.“, ističe Domagoj Ilečić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarski razvoj, poljoprivredu i fondove Europske Unije.

Podsjećamo, Centar će imati dnevni, poludnevni i noćni boravak te će pružati usluge smještaja starijih osoba, liječničke usluge, fizikalnu i radnu terapiju, psihološko savjetovanje te razne mogućnosti socijalizacije za starije. Centar će imati kapacitete za smještaj oko stotine osoba, a do sto i dvadeset osoba moći će koristiti dnevni boravak, pomoć u kući i različite aktivnosti.