Home Izdvojeno POČELI VIDOVI DANI Mraclin obilježava 100 godina kulturnog djelovanja

POČELI VIDOVI DANI Mraclin obilježava 100 godina kulturnog djelovanja

PODIJELITE

Počeli su tradicionalni Vidovi dani, manifestacija kojom Mraclinci slave sveca zaštitnika. Ove su godine u posebnom, slavljeničkom tonu i raspoloženju jer svih osam Vidovih dana ujedno će obilježiti 100 godina kulturnog amaterizma u Mraclinu.

Od Vjenčića do Dučeca

Sve je počelo s pjevačkim društvom Vjenčić 1922., a do danas je KUD Dučec iznjedrio brojne generacije folkloraša, posebice svirača i tamburaša, a ime sela su u svjetske kulturne mape upisivali i brojni pojedinci zbog kojih je Mraclin danas prepoznatljivo mjesto kulture, umjetnosti i znanosti, mjesto koje je brinući o zdravlju i higijeni mještana za povijest sačuvalo velika imena poput Anđele Lovreković ili Andrije Štampara, mjesto u kojem se sljubljuju kultura i gospodarstvo, gdje su gospodarstvenici ujedno i kulturni sukreatori i donatori, mjesto u kojem svi složno žive, za primjer drugima oko sebe.

Svih njih prisjetit će se Mraclinci kroz bogat program koji je jučer započeo Dječjim susretima i Izložbom fotografija i opreme u DVD-u.

„Kroz ovih osam dana htjeli bi se zahvaliti svim članovima i obiteljima koji su dali dio sebe u društvo. Nije to samo folklor, tu su se rodile veze za cijeli život, prijateljstva, kumstva- i s time se dičimo, s tim društvenim životom Mraclina“, govori nam predsjednik KUD-a, Matija Kos.

Odaberite iz programa

I zaista, program je bogat. Večeras je od 20:30 sati izložba fotografija kao i CD-a  sa starim mraclinskim i turopoljskim zapisima. U utorak je promocija filma „Od pjevačkog društva Vjenčić do KUD-a Dučec“, a jedan su dan posvetili i svim svojim tamburašima kojih, kažu, u Mraclinu živi više od 60, pa se vole pohvaliti s najviše tamburaša po metru kvadratnom u cijelome svijetu. Ne propustite!