Home Izdvojeno Počele pripreme za sjetvu

Počele pripreme za sjetvu

PODIJELITE

Dolaskom toplijega vremena poljoprivrednici su intenzivirali svoju djelatnost. Voćari vrše zaštitu svojih nasada, proizvođači povrća pripremaju nove nasade, a počinju i pripreme za sjetvu kukuruza.

-Sjetva kukuruza započinje kada zemljište dosegne temperaturu od 12 do 14 stupnjeva, a to je uglavnom sredina, odnosno kraj travnja. S obzirom na to da je ove godine vrijeme bilo malo čudno, siječanj i veljača su bili jako topli, možda će krenuti i ranije. – rekao nam je Dražen Čačić iz Savjetodavne službe Grada Velike Gorice.

U području Posavine situacija je malo drugačija, na poplavnim područjima trebat će više vremena da se tlo prosuši kako bi se krenulo u sjetvu. – U području Posavine ljudi žive od uzgoja žitarica. Oni se pripremaju za sjetvu, ali tlo je još uvijek vlažno i teško. Oni će malo kasnije krenuti, to je za očekivati.- dodao je Čačić.

Osim gnojidbe svojih parcela, poljoprivrednici moraju zaštiti svoj urod od štetočina pesticidima. Kako bi mogli zaštiti svoje usjeve, poljoprivredni proizvođači moraju proći obuku kako bi mogli uopće kupiti zaštitu.

Drazen-Cacic

– U zadnje vrijeme u niti jednoj poljoprivrednoj apoteci ne možete kupiti ove proizvode ako nemate certifikat da ste prošli taj tečaj. – istaknuo je naš sugovornik.

Cijena tečaja koji traje tri dana kreće se oko 380 kuna i nitko nije oslobođen njegova polaganja pa ni stručnjaci poput Čačića. – Ja sam diplomirani agronom i ne mogu kupiti zaštitna sredstva bez da prođem taj tečaj. – naglasio je.

Velikogoričko područje poznato je po uzgoju žitarica za ljudsku i stočnu ishranu. Dosta se proizvodi kukuruz i pšenica, ali i povrće. Najveći uzgajivač povrća na našem području uzgaja svoje povrtne kulture na površini od 60 hektara.