Home Izdvojeno Pepelnica i početak Korizme – čega ćete se vi odreći?

Pepelnica i početak Korizme – čega ćete se vi odreći?

PODIJELITE

Jučerašnjim danom završila su fašnička ludovanja i veselje, a od danas na Čistu srijedu ili Pepelnicu za pripadnike rimokatoličke vjeroispovijesti započinje 40-dnevno razdoblje pomirenja i pokore poznato kao Korizma.

Na samu Pepelnicu, za sve rimokatolike koji su navršili 18 godina, a nisu prešli 60. godinu starosti, vrijedi obaveza posta i nemrsa. Za vrijeme posta samo se jednom u danu smije pojesti puni obrok, a to ne smije biti meso životinja koje žive na kopnu, dok se piti smije samo voda.

DSCF2110

Pepelnica je dobila naziv po tome što svećenik na današnji dan vjernike u crkvi simbolički posipa pepelom u znak poniznosti te da nas podsjeti da je život na zemlji prolazan i na kraju postajemo samo prah. Na to nas podsjeća i dobro poznati stih iz biblijske knjige Postanka „prah si, u prah ćeš se vratiti”.
U 40 dana koji slijede do Uskrsa običaj je da se nečega odreknemo, kako bismo se čiste duše pripremili za Uskrs. Ponekad su ta odricanja duhovne naravi, a često su samo moderan hir poput odricanje od kave, cigareta ili interneta, „jer svi se nečeg odriču pa moram i ja“.

DSC_7419

Ove godine Korizma započinje dosta rano, budući da je Uskrs već 27. ožujka. No, ovih 40 dana Korizme dovoljno je da promislimo o samima sebi i o onome što bismo možda trebali promijeniti kako bismo postali i ostali bolji ljudi te produbili svoj odnos sa Bogom.

Foto: Dario Drvodelić