Home Izdvojeno Pasija u Turopolju: Kurilovčan spasio napjev iz 1934.

Pasija u Turopolju: Kurilovčan spasio napjev iz 1934.

PODIJELITE

Nakon nastupa u zagrebačkoj katedrali, Mariji Bistrici, Slavonskom Brodu, Ivanić Gradu i Šibeniku, u sklopu jubilarne 20. Pasionske baštine, Ansambl LADO stigao je i u Veliku Goricu. Pasiju kroz različite hrvatske krajeve predstavili su u Crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije.

Pasijom kroz hrvatske krajeve, Lado (2)

– Mi smo tematski radili korizmene napjeve jadranskog područja, zatim iz panoskih krajeva, a isto tako iz kajkavskih područja, od Međimurja, pa evo i ovdje do Turopolja – rekao je Ivan Ivančan, umjetnički direktor Ansambla LADO.

Koncert je bio retrospektiva najuspješnijih korizmenih djela i napjeva koji su u narodu gotovo zaboravljeni, a predstavljaju bogatu glazbenu baštinu.

SPAŠENA OD ZABORAVA

Glazbeni voditelj i dirigent Ansambla LADO, Velikogoričan Dražen Kurilovčan od zaborava je spasio napjeve stare i više od 80 godina. Pjesmu „O, Marija sinka svega mrzli grob zapiraš“ čuo je u Lomnici i sada je imaju u svom redovnom programu.

– „O, Marija sinka svega mrzli grob zapiraš“ vrlo je stara pjesma, pjeva se u dvoglasju u vrlo tijesnim intervalima i to jecajući. Riječ je o pjesmi koja na terenu više niti ne postoji. Našao sam je u zapisima iz 1934. godine u knjizi Vojka Miklaušića pa sam je pokušao složiti da ima smisla uz pomoć jedne žene iz Lomnice – priča nam Kurilovčan.

U sat i pol pasionske glazbe, predstavljene su obrade gotovo svih autora koji su surađivali s Ladom u svim dosadašnjim korizmenim programima.

Pasijom kroz hrvatske krajeve, Lado (5)