Home Gospodarstvo Ovaj projekt seoskim domaćinstvima omogućit će strelovito brzi internet

Ovaj projekt seoskim domaćinstvima omogućit će strelovito brzi internet

PODIJELITE

Potpisivanjem sporazuma Grada Velike Gorice, općina Pokupsko, Kravarsko, Orle, Pisarovina i Rugvica, počela je realizacija projekta “Plan razvoja širokopojasnog interneta”. Cilj je svakom građaninu omogućiti brzi internet, a što danas, osobito u ruralnim područjima nije dostupno. Internet je, naime, spor, a veza često puca.

Autolakirnica Brkić

-Širokopojasni internet je jedna od infrastruktura koja će nam omogućiti da od Velike Gorice napravimo “pametni grad”, razvijamo e-usluge te da povežemo svoje resurse i kapacitete u gradu. Najbitnije je da građanima u njihovim domovima osiguramo brzi internet, kako bi im olakšali pristup informacijama i potaknuli dvosmjernu komunikaciju između nas – poručio je gradonačelnik Dražen Barišić.

Riječ je o prvom projektu za razvoj podatkovne infrastrukture na području Zagrebačke županije, koji bi omogućio da 15 tisuća domaćinstava ima strelovito brz internet. Bitno je naglasiti da se radi o pretežito ruralnom području, koje veliki operateri izbjegavaju u širokom luku zbog financijske neisplativosti.

š p i

UBRZAT ĆE RAZVOJ GOSPODARSTVA

– Brzi internet nam je važan zbog naše gospodarske zone koja trenutačno ima preko pedeset korisnika, koji su kupili zemljište i očekuju da kompletna infrastruktura počne što prije funkcionirati – naglasio je načelnik općine Pisarovina Tomo Kovačić.

– Temeljem potpisa ovog sporazuma ulazimo u projekt vrijedan između 13 i 15 milijuna eura, čija bi realizacija trebala biti gotova do 2017. godine. Očekujemo da će država raspisati natječaj do kraja godine, a mi ćemo do tada pripremiti svu potrebnu dokumentaciju i provesti javnu raspravu – dodala je ravnateljica razvojne agencije Vegora Suzana Krstić.

Očekuje se da će država krajem godine raspisati natječaj, putem kojeg bi Grad Velika Gorica sa svojim partnerima trebao osigurati potrebna sredstva.