Home Izdvojeno Ova ekipa iz Gorice je među pobjedničkima na online hackathonu. Pogledajte njihovo...

Ova ekipa iz Gorice je među pobjedničkima na online hackathonu. Pogledajte njihovo zanimljivo rješenje za instrukcije

Naucime.online web platforma omogućava povezivanje edukatora i učenika, uspostavu videopoziva i dvosmjernu pisanu komunikaciju

PODIJELITE
Foto: Naucime.online

Ovog mjeseca pokrenut je online hackathon VersusVirus ili Viralna akcija protiv virusa. Za one koji nisu upozntati, hackathon je intenzivna aktivnost kratkog trajanja, na kojoj se razni dionici okupljaju kako bi riješili postavljeni problem.

Problem je ovoga puta bilo pitanje što mi možemo učiniti za našu zajednicu u novonastaloj krizi uzrokovanoj pandemijom koronavirusa. Jučer je su od 16 prijavljenih ekipa objavljene i pobjedničke. Među petero odabranih su čak dvije ekipe iz Velike Gorice! To su Naucime.online – platforma koja pomaže u učenju i rješavanju zadaća učenicima i studentima te Green community rooftops for a better life.

U ekipi iza Naucime.online stoje Matej Peranić i Mario Dilberović, koji su nam kratko ispričali kako su došli do svoje ideje, a u izradi dizajna logotipa im je pomogao Matija Janjić. Matej nam je ispričao kako je došlo do ideje oko platforme. “Kada su počele zabrane okupljanja zbog širenja virusa bilo je jasno da će se neke stvari morati mijenjati – još prije odluke Stožera, u Goričkom klubu mladih, gdje sam jedan od volontera na besplatnim instrukcijama, prestali smo sa tom aktivnosti zbog mogućnosti širenja zaraze zbog velikog broja mladih i djece koji cirkuliraju Klubom.”

Alat koji će dodatno povezati edukatore i učenike

Nakon potresa u Zagrebu, studenti, učitelji i svi koji su htjeli i mogli pomoći su se počeli organizirati putem društvenih mreža i besplatno pomagati učenicima oko domaćih zadaća i školskih obaveza. “S obzirom da se sve to odvijalo online, a oni su koristili aplikacije koje primarno služe samo za videopozive, shvatili smo da trenutno nema dostupnog alata koji bi objedinjavao sve što bi im trebalo – mogućnost povezivanja edukatora i učenika, uspostave videopoziva i dvosmjerne pisane komunikacije koja je pogotovo važna u predmetima poput matematike, fizike, kemije, zapravo onih gdje je pomoć učenicima najpotrebnija. “

Tijekom dva dana hackatona trebali su razviti web platformu koja sadrži sve te mogućnosti. Objasnio nam je kako ona zapravo izgleda. “Prilikom povezivanja edukatora i učenika oboje dobiju link za videopoziv i whiteboard – whiteboard mogu otvoriti na smartphoneu, a videopoziv se uspostavlja preko računala. Na taj način smartphone služi kao zajednička “ploča” za pisanje koju u stvarnom vremenu zajednički mogu uređivati i učenik i edukator, a sve to vide na svojim ekranima računala.”

Ovu njihovu ideju žiri je odabrao među pet najbolji ekipa. Ono što ih sada dalje čeka je daljnje razvijanje i nadogradnja. “Organizacije koje su organizirale hackaton će nastaviti pružati potporu u razvoju ideje, a mi imamo još ideja kojim bismo voljeli u narednom periodu nadograditi platformu.”, zaključio je Matej.