Home Izdvojeno Otvorena je telefonska linija za pomoć mladima u Zagrebačkoj županiji

Otvorena je telefonska linija za pomoć mladima u Zagrebačkoj županiji

Istaknuli su kako imaju potrebu za razgovorima o mentalnom zdravlju sa stručnjacima i u školi

PODIJELITE

U Hrvatskoj je otvorena 21 telefonska linija za pomoć mladima u svim županijama i gradu Zagrebu. Tako je otvoren i broj za pomoć mladima u Zagrebačkoj županiji – 0957017913.

Radi se o projektu “BRINI O SEBI – BUDI DOBRO – proŽIVI COVID” koji ima za cilj pružanje psihološke podrške mladima u Hrvatskoj i očuvanje mentalnog zdravlja mladih za vrijeme pandemije koronavirusa, a pokrenuli su ga Središnji državni ured za demografiju i mlade i Hrvatska psihološka komora.

Imaju potrebu za razgovorima o mentalnom zdravlju u školi

Mnogi su problemi koji mlade mogu mučiti, a među njima su frustracija zbog ograničavanja socijalnih kontakta i izlazaka, osjećaj usamljenosti, zabrinutost oko završetka školske godine i mature, prevelik stupanj kritike odraslih u odnosu na odgovornost mladih, ali i strah od zaraze za članove svojih obitelji samo su neki od problema s kojima se susreću mladi u Hrvatskoj tijekom pandemije koronavirusa.

Sve te informacije organizatori projekta primili su putem kontakt s mladima, a s namjerom da saznaju s kojim se poteškoćama susreću mladi u ovom vremenu. S obzirom na da to ih je većina navela kako bi se anonimno javili i tražiti psihološku pomoć stručnjaka. Istaknuli su i kako imaju potrebu za razgovorima o mentalnom zdravlju sa stručnom službom škola na satovima razrednika, ali i da im većini nije ugodno tražiti izravnu pomoć za svoja psihička stanja.

Svjesni situacije koje je pred mlade u Hrvatskoj stavila pandemija koronavirusa, te izazova koje je donijelo ‘novo normalno’ željeli smo doznati koji su njihovi najveći problemi, te dobiti izravna saznanja o utjecaju pandemije na njihove živote i mentalno zdravlje. Uvidjeli smo potrebu za sustavnom i stručnom podrškom mladima, te se u suradnji sa Hrvatskom psihološkom komorom pokreću linije za telefonsko savjetovanje mladih. Mladima želimo poručiti kako ih razumijemo, te se nadamo da će im ovaj vid podrške biti jedan od načina za lakše prebrođivanje trenutačne situacije“, poručila je državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić.