Home Crna Kronika Osuđeno troje okrivljenih iz afere “Janaf”. Dobili su novčanu kaznu i rad...

Osuđeno troje okrivljenih iz afere “Janaf”. Dobili su novčanu kaznu i rad za opće dobro

Osuđeni su na kaznu zatvora u trajanju od 11 mjeseci koja je zamijenjena za rad za opće dobro

PODIJELITE

Afera Janaf koja je prije dvije godine potresla naš grad dobila je novu kulminaciju. Danas je Županijski sud u Zagrebu donio tri presude kojima je troje okrivljenika proglašeno krivima zbog nezakonitog pogodovanja i pokušaja zlouporabe položaja i ovlasti. Teretili su se za manipulaciju postupcima javne nabave s ciljem osiguranja dodjele građevinskih projekata izgradnje solarne elektrane i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Sve tri presude donesene su na temelju sporazuma stranka budući da je svo troje okrivljenika u cijelosti priznalo kaznena djela.

Među troje okrivljenika su predsjednik uprave trgovačkog društva VG Vodoopskrba d.o.o. Tomislav Jelisavac te voditeljica Odjela za projekte financirane od strane Europske unije u istom trgovačkom društvu, Katarina Gašparac. Teretili su se da su na traženje tadašnjeg  gradonačelnika Velike Gorice, Dražena Barišića, manipulirali postupkom javne nabave za izbor izvođača radova na projektu izgradnje Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Velikoj Gorici s ciljem osiguranja dodjele tih radova trgovačkom društvu u vlasništvu poduzetnika povezanog s gradonačelnikom Velike Gorice. Sud je odlučio da su oboje osuđeni na kaznu zatvora u trajanju od 11 mjeseci koja je zamijenjena radom za opće dobro na slobodi i novčanom kaznom u iznosu od € 13.400 (100.000 kuna), te uvjetnom osudom na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine s rokom kušnje od tri godine.

Jedan od okrivljenika je direktor trgovačkog društva Solarna tehnologija d.o.o. On je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 8 mjeseci koja je zamijenjena radom za opće dobro na slobodi i novčanom kaznom u iznosu od € 26.700 (200.000 kuna).

Ukupna vrijednost projekata iznosila je 22.6 milijuna € (HRK 169.9 milijuna) pri čemu su svi inkriminirani projekti bili financirani iz Kohezijskog fonda Europske unije I Fonda za regionalni razvoj Europske unije.