Home Izdvojeno Osobe s invaliditetom glasati mogu i izvan biračkog mjesta

Osobe s invaliditetom glasati mogu i izvan biračkog mjesta

PODIJELITE
Foto: Kronike Velike Gorice/Ilustracija

Prema obvezatnim uputama Državnog izbornog povjerenstva svi birači koji zbog tjelesnog oštećenja, nemoći ili bolesti ne mogu pristupiti biračkom mjestu mogu glasovati u vlastitom domu, ako o nemogućnosti izlaska pravovremeno obavijeste nadležno izborno povjerenstvo.

– Udruga osoba s invaliditetom “Suncokret” iz Velike Gorice poziva sve svoje članove i sugrađane koji nisu u mogućnosti pristupiti biračkom mjestu zbog gore navedenih razloga da o tome pravovremeno obavijeste nadležna tijela i tako osiguraju svoje biračko pravo na predstojećim izborima – poručuju iz Udruge “Suncokret”.

Gradsko izborno povjerenstvo Velika Gorica moguće je obavijestiti pozivom na brojeve 01/6269-911 ili 01/6226-346, od 18. svibnja do dana održavanja izbora ne kasnije od 12 sati. Obavijestiti može i član obitelji osobno na biračkom mjestu gdje također treba voditi računa da birački odbor zaprimi obavijest do 12 sati.

Glasovanje za koje je zaprimljena obavijest nakon 12 sati moći će se provesti samo ako birački odbor ocijeni da neće omesti redovno glasovanje na biračkom mjestu.

Osobe, koje zbog invaliditeta ili bolesti fizički ne mogu samostalno ispuniti glasački listić na biračkom mjestu mogu ovlastiti osobu u pratnji da to učini umjesto njih. Ove upute se također odnose i na nepismene osobe. Na biračkim mjestima gdje nije moguće osigurati pristup osobama s invaliditetom omogućit će se glasanje ispred biračkog mjesta.