Home Izdvojeno Oprez! Dijabetes ‘tihi ubojica’ koji vreba na nas

Oprez! Dijabetes ‘tihi ubojica’ koji vreba na nas

PODIJELITE

Šećerna bolest ili dijabetes poznata je kao ‘tihi ubojica’. Često je teško prepoznati simptome bolesti jer ih nekada uopće i nema.

– Doktori kažu da kad se otkrije šećerna bolest da je ona već prisutna najmanje sedam godina, ali da do tada nije bila prepoznata. Ja nisam imala nikakve simptome, nego mjereći šećer zbog obiteljske anamneze primijetila sam visok šećer. Otišla sam u kliniku za dijabetes Vuk Vrhovec gdje su mi ustanovili dijabetes – rekla nam je Milka Vitez, predsjednica VGD Udruge dijabetičara Velike Gorice.

dijabetes-predavanje-5.jpg

Udruga VG dijabetičar ovaj tjedan organizirala je niz aktivnosti vezanih uz obilježavanje Svjetskog dana osoba sa šećernom bolesti koji se obilježava 14. studenog. U Gradskoj vijećnici Pučkog otvorenog učilišta posjetitelji su mogli izmjeriti šećer i krvni tlak, a nakon toga poslušati predavanje dr. sc. Vesne Đermanović – Dobrote sa Sveučilišne klinike za dijabetes Vuk Vrhovac.

dijabetes-predavanje-19.jpg

Doktorica je istaknula važnost kontrole dijabetesa kako bi se izbjegle neželjene komplikacije poput vaskularne demencije, dijabetičke polineuropatije, periferne arterijske bolesti nogu te promjene na krvnim žilama očiju, karotida, srca i bubrega.

– Najvažnija je regulacija šećerne bolesti. I to je osnova svega. Što je bolje reguliran šećer to su manje komplikacije. To je osnova i od tuda treba početi. Zatim je važno regulirati tlak, regulirati masnoće u krvi i kretati se – istaknula je Đermanović – Dobrota.

dijabetes-predavanje-17.jpg

Tijekom ovog tjedna Udruga je organizirala besplatnu kontrolu šećera u krvi i krvnog tlaka kod Tržnog centra, u petak od 9 do 13 sati i u subotu u Super Konzumu od 9 do 13 sati. Svoj šećer i krvni tlak Goričani mogu besplatno izmjeriti u prostoru Udruge u zgradi Crvenog križa, svakog petka od 10 do 12 sati i srijedom u ljekarni Mandis farm od 15 do 18 sati, u Zagrebačkoj ulici 48.

[print_gllr id=34481]