Home Vijesti Oporba traži ostavku vladajućih i nadzor projekata

Oporba traži ostavku vladajućih i nadzor projekata

Priopćenje SDP-a prenosimo u potpunosti

PODIJELITE
Foto: Arhiva

Jučerašnja 24. Sjednica Gradskog vijeća bila je burna uz mnoge optužbe oporbe. Prva točka dnevnog reda bila je “Aktualna politička i gospodarska situacija u Velikoj Gorici” na kojoj je oporba navodila propuste vladajućih te tražila ostavke gradonačelnika, zamjenika te drugih članova vijeća. Zaključci su odbijeni.

Nakon tog dijela dnevnog reda, oporba je održala pressicu za novinare, ali i poslala priopćenje. Priopćenje SDP-a prenosimo u cijelosti:

*Barišić mora dati ostavku jer je uništio ugled Grada Velike Gorice

“Kad bi Barišić i njegovi zamjenici imali bar malo moralne odgovornosti, podnijeli bi ostavke na svoje dužnosti zbog trajne financijske štete koju nanose građanina Velike Gorice i rušenja ugleda Grada. Isto vrijedi i za predsjednika Gradskog vijeća, budući da je dosad uvijek dizao ruku za gradske projekte koji su danas pod sumnjom za gospodarski kriminal”, smatra Ozren Robić, predsjednik SDP-a Velike Gorice. 

SDP Velike Gorice u suradnji s ostatkom oporbe u Gradskom vijeću zatražio je danas na sjednici Gradskog vijeća da Vijeće zatraži ostavku gradonačelnika Dražena Barišića, njegovih zamjenika Ervina Kolarca i Krešimira Ačkara te predsjednika Gradskog vijeća Nevena Karasa kao znak moralnog čina odgovornosti zbog štete koju su nanijeli građanima Velike Gorice. SDP smatra kako je to minimum političke odgovornosti koji bi gradonačelnik i njegovi najbliži suradnici trebali pokazati budući da je je gradonačelnik lišen slobode zbog sumnje na gospodarski kriminal.

„Gradonačelnik Barišić pod sumnjom je za korupciju u provedbi nekih od najvažnijih gradskih projekata, kao što su aglomeracija, javna rasvjeta u Gradu ili izgradnja i uspostava reciklažnog dvorišta. Barišić je još uvijek lišen slobode, a projekti upitne zakonitosti. To za posljedicu može imati narušenu dinamiku provedbe i dodatno financijsko opterećenje građana, što je dovoljan razlog da gradonačelnik i njegovi najbliži suradnici daju
ostavke jer su trajno naštetili reputaciji Grada i oštetili građane. Mi smo danas od Gradskog vijeća zatražili da potvrdi moralnu odgovornost gradonačelnika i zatraži ostavke njegovog tima“, potvrdio je Ozren Robić, predsjednik velikogoričkog SDP-a.

Oporba u Gradskom vijeću jednako tako smatra da ostavku mora dati i predsjednik Vijeća, Neven Karas, izabran sa liste MB 365 – Stranke rada i solidarnosti. Naime, sudjelovanjem u donošenju odluka u inkriminiranim projektima nanesen je ugled radu Gradskog vijeća, budući da svaki vijećnik preseže da će savjesno i odgovorno obavljati svoju zadaću. SDP smatra da Karas predstavlja Vijeće i da je morao voditi računa o tome da Vijeće
kritičnije propitkuje rad gradonačelnika. Osim što su zatražene ostavke svih čelnih ljudi u gradu, oporba također
predlaže da Gradsko vijeće pozove nadležna državna tijela da preispitaju zakonitost u provedbi drugih gradskih projekata koje je izvodio Elektrocentar Petek.

„Lista projekata koje je u Velikoj Gorici radila tvrtka Elektrocentar Petek je stvarno dugačka. Petek je gradio bazen, pristupne ceste, postavljao javnu rasvjetu kod Srednjoškolskog centra, izmicao stupove javne rasvjete u Kolarevoj ulici, radio dodatne radove na vodoopskrbi, gradio Centar za posjetitelje i ugrađivao tehničku zaštitu, provodio radove na Centru za posjetitelje i radio rekonstrukciju građevine Ledana, ugrađivao rasvjetu na gradskom stadionu, gradio sabirne prometnice u PZ Vukovinsko polje, gradio dijelove ulice A.K. Miošića. To je i više nego sumnjivo i mora se
utvrditi je li se i ovdje radi o nekim kriminalnim radnjama. Osim toga, s obzirom na važnost, veličinu, vrijednost i povijesni značaj projekta aglomeracija za Veliku Goricu i Turopolje, smatramo da i taj projekt mora imati poseban nadzor od strane Hrvatskih voda, kao nositelja posla. SDP neće stati s ovim dok ne istjera na čistac ulogu Barišića u svim ovim radnjama koje ukazuju na gospodarski kriminal i iskorištavanje javne funkcije za osobnu korist, a na štetu Grada i građana“, zaključio je Robić. *