Home Politika Oporba o gradskim problemima: Inzistiramo na transparentnosti i odgovorima na neriješena pitanja

Oporba o gradskim problemima: Inzistiramo na transparentnosti i odgovorima na neriješena pitanja

'Zanima nas radi li se u interesu građana ovog grada ili u interesu vlasti'

PODIJELITE

Danas su ispred Muzeja Turopolja vijećnici Gradskog vijeća iz redova GLAS-a, HSP-a, HSS-a, MOST-a i SDP-a održali konferenciju za medije, kako ističu, zbog niza problema – a ponajviše izostanka transparentnosti.

Zabrinuti su zbog nedobivenih odgovora predsjednika Gradskog vijeća kao i izostanka interesa za sazivanjem sjednice Gradskog vijeća, za što su kao oporbeni vijećnici podnijeli zahtjev prije sedam dana, a na koji do danas nema odgovora.

– Zanima nas, kao i javnost, što će učiniti s javnim prijevozom, te detalji studije Prometnog fakulteta uoči isteka famoznog ljetnog aneksa sa ZET-om. Nije objavljeno ni predstavljeno izvješće o provedbi plana o gospodarenju otpadom. Doznali smo kako je djelomično poništen javni natječaj za izgradnju pročistača otpadnih voda zbog možebitnog namještanja tendera. Tražimo odgovore i sazivanje sjednice onako kako je propisano poslovnikom o radu istog, te zakonom o JLS. Sigurni smo da ćemo dobiti ono što želimo, kao i građani koji će dobiti odgovore na svoja pitanja  – kazao je Ivan Bekavac ispred MOST-a.

Istaknuli su brojne probleme koji muče građane

Oporbu brinu okolnosti skorog okončanja ljetnog aneksa ugovora Grada Velike Gorice i Grada Zagreba/Zagrebačkog električnog tramvaja o javnom putničkom prijevozu na području grada Velike Gorice, kao i izostanak javne objave studije/analize Prometnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu o javnom linijskom putničkom autobusnom i željezničkom  prometu na području našeg grada, izvješća o provedbi plana gospodarenja otpadom Grada Velike Gorice za 2020. godinu, nastavka nelegalne prakse naplate javne usluge prikupljanja otpada, ali i zatvaranjem očiju gradske uprave pred problemima sigurnosti prometa u gradu, izostankom prijedloga prometnih rješenja, problemima nezakonitosti rada asfaltne baze, ilegalnog šljunčarenja na području grada Velike Gorice i brojnih drugih.

– U ovom gradu ukazujemo na ozbiljne probleme, te želimo vlasti pomoći da se ovi problemi konstruktivno riješe kad god to bude potrebno, a u interesu naših građana – ističe Ivo Jelušić ispred SDP-a.

U ime GLAS-a javnosti se obratio i vijećnik Goran Beus Richembergh, koji je kazao kako se godinama pod tepih stavljaju problemi i konstantno riješavaju raznim aneksima, kao što je to problem javnog gradskog prijevoza.

– Trinaestu godinu zaredom svjedočimo navici HDZ-ove administracije da prešućuju važne probleme u gradu i smatramo da je dosta takve prakse. Ne želimo Barišića poslije Barišića, želimo da u ovom mandatu gradska uprava bude funkcionalna i odgovorna građanima. Želimo znati koliko stvarno košta obavljanje usluge javnog gradskog prijevoza između Gorice i Zagreba. Nikada nisu angažirani stručnjaci koji bi prebrojali putnike, linije i polaske, te to usporedili s onime što se fakturira. Želimo da to pitanje bude na dnevnom redu sve dok se odgovarajuće ne riješi, kao i čitav niz otvorenih pitanja – kazao je Goran Beus Richembergh.

Igor Horvačić je u ime gradskog HSS-a ukazao na subvencioniranje javnog gradskog prijevoza koje je sve veće, a na štetu građana. Osvrnuo se i na problem odlagališta Mraclinska Dubrava.

– Mi smo u Velikoj Gorici u situaciji da smo taoci loše politike Grada Zagreba unazad više godina, te naši građani moraju subvencionirati veliki iznos prijevoza, koji će od 1. listopada još porasti, a kojeg Grad mora isfinancirati. Niz godina imamo i problem s odlagalištem, odnosno problem transparentnosti iste, naročito kad govorimo o opasnosti za okoliš i lokalno stanovništvo koje je direktno pod utjecajem samog odlagališta  – kazao je Igor Horvačić ispred HSS-a.

Brine ih niz problema, a osim gradskog prijevoza poteže se i problem aglomeracije. Kako ističe Lucijan Maslać ispred HSP-a, u kuloarima su imali prilike čuti da bi se od veljače išlo na eventualno potpisivanje ugovora sa Arrivom – bivšim Autotransom.

– Bez obzira što smo bili politički protivnici na proteklim izborima želimo pomoći gradu i podržati one stvari koje su dobre, ali i kritički nastrojeni da ukažemo na ono što može biti bolje za građane. Kada je riječ o aglomeraciji, građani su nervozni jer im se trgaju amortizeri. Malo koja ulica gdje je aglomeracija prošla je asfaltirana. Želimo znati što je u planu, kad je u planu i tko će to sve raditi. Želimo odgovore na pitanja koja postavljamo. Zanima nas radi li se u interesu građana ovog grada ili u interesu vlasti – istaknuo je Lucijan Maslać ispred HSP-a.