Home Izdvojeno Općina Orle dobiva 85 kilometara dugačku stazu namijenjenu početnicima i iskusnim jahačima

Općina Orle dobiva 85 kilometara dugačku stazu namijenjenu početnicima i iskusnim jahačima

U skorije vrijeme planira se i otvaranje smještajnih kapaciteta za sve posjetitelje te omogućavanje najkvalitetnije gastronomske ponude od lokalnih OPG-ova

PODIJELITE
Foto izvor: Pexels

U nedjelju 2. svibnja 2021. će u općini Orle biti će upriličeno svečano otvorenje prve staze za jahače u dužini od 23 kilometara, što je ujedno i i najduže staza takve vrste, a u suradnji s Konjičkim centrom Miklin koji postoji i djeluje već 30-ak godina.

Prednost je što je cjelokupni sadržaj nalazi nadomak Zagreba te da općina Orle time postaje prva u ovom dijelu Hrvatske sa obilježenim jahačkim stazama.

– Jačanje kontinentalnog i ruralnog turizma kroz 85 kilometara staza za iskusne jahače, ali i za početnike dio je plana koji će obogatiti turističku ponudu Zagrebačke županije u kojoj će moći uživati svi ljubitelji prirode i jahanja kao i svi oni koji nakratko žele pobjeći od vreve gradskog života – objašnjava načelnik općine Orle Ervin Vujica.

Inače, Konjički centar Miklin dugi niz godina okuplja ljubitelje plemenitih životinja te im daje iskustvo jahanja u gotovo netaknutoj prirodi.

– Raduje nas novi projekt u suradnji s Općinom. Mi smo prilikom kreiranja jahačkih staza prejahali više od 203 kilomentra te odabrali 85 km različitih staza od kojih svaka nosi posebno iskustvo, neke su namjenjene iskusnim jahačima, a neke početnicima, a i prirodno okruženje je raznoliko – objašnjava vlasnik Konjičkog centra Ivan Miklin.

Načelnik Vujica objašnjava kako je fokus na ruralnom razvoju koji konkretno znači u skorije vrijeme i otvaranje smještajnih kapaciteta za sve posjetitelje te omogućavanje najkvalitetnije gastronomske ponude od lokalnih OPG-ovaca te dodaje kako je ovo jedan u nizu razvojnih projekata općine Orle za koji vjeruje da će značajno doprinijeti i turističkoj ponudi cjelokupne županije.

Jedan od idejnih začetnika projekta, Željko Matejčić, ističe kako će ove konjičke staze u općini Orle privući konjare iz cijele Hrvatske, kao i Europe.

– Na samom danu otvorenja prve staze sudjelovat će konjari sa ranča Miklin, Sisački konjari i drugi, međutim želimo napomenuti da će se poštovati sve propisane epidemiološke mjere – ističe Matejčić.

Ukoliko najmlađi posjetitelji budu htjeli jahati imat će priliku, a svečanost otvorenja uveličat će nastup KUD-a Veleševec kao i KUD-a Slavuji Bukevje. U organizaciji sudjeluju i Klub žena Orle, Udruga mladih Orle te Klub mladih Veleševac, a otvorenju će nazočiti povjesničar, scenarist i redatelj Vladimir Brnardić te glumac Dušan Bučan.