Home Politika Okupljena oporba zajednički zatražila sazivanje sjednice Gradskog vijeća

Okupljena oporba zajednički zatražila sazivanje sjednice Gradskog vijeća

PODIJELITE

Jutros su se ispred ulaza u sjedište Gradskog vijeća okupili predstavnici svih klubova oporbenih stranaka s temom zahtjeva za sazivanje sjednice Gradskog vijeća Grada Velike Gorice. Kako su naveli, danas su predali Zahtjev za sazivanjem sjednice Gradskog vijeća te predložili tri točke koje je potpisalo 12 vijećnika.

Riječ je o ovim točkama: 

  • Izviješće Gradonačelnika o pružanju usluge javnog prijevoza od strane Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET), s posebnim osvrtom na status ugovora o pružanju usluge javnog prijevoza
  • Plan Grada Velike Gorice za rješavanje problema javnog prijevoza za 2022. (koji podrazumijeva gradski linijski prijevoz, željeznički prijevoz i autobusne linije koje prevoze građane Velike Gorice do Zagreba), sa financijskim pokazateljima/procjenama
  • Prijedlog Gradonačelnika za dugoročno rješenje problema javnog prijevoza (koji podrazumijeva gradski linijski prijevoz, željeznički prijevoz i međužupanijske linije koje prevoze građane Velike Gorice do Zagreba), sa terminskim planom, procjenom financijskih sredstava i izvorima financiranja

U inicijativi tražimo da se na dnevni red stavi pitanje javnog gradskog prijevoza jer je to jedan od najvažnijih problema za građane Velike Gorice. Prema informacijama koje imamo, aneks ugovora sa ZET-om vrijedi do 31.12., a od 01.01. mi nemamo rješenje javnog gradskog prijevoza. Studija koja je predstavljena na sjednici ne rješava aktualni problem. Želimo znati što planira napraviti do kraja godine, što planira za iduću i kako ide rješavanje tog problema. To je od krucijalnog značaja.”, govori vijećnik kluba SDP-a Ivo Jelušić.

Novinarima se obratio i vijećnik kluba MOST-a Ivan Bekavac te napomenuo kako problem prijevoza traje dugi niz godina: “ZET već dugo zarađuje na liniji Velika Gorica – Zagreb, a mi se vozimo u pretrpanim autobusima, a to sigurno nije najbolje rješenje. Cijena iz mjeseca u mjesec raste i uvjereni smo da će Grad, točnije Velikogoričani iduće godine, plaćati koncesiju koja je tri puta veća nego prije par godina.”

Objašnjava i kako je velik broj građana koji žive izvan urbanog naselja Grada te koji se niti danas ne mogu osloniti na javni prijevoz i da na njih trebamo misliti. “Želimo vidjeti studiju lokalnog linijskog autobusnog i željezničkog prijevoza koju su trebali izraditi stručnjaci. Na vlastiti zahtjev smo doznali kako ta studija nije gotova i da bi trebala biti tek do kraja ove godine. Ne želimo biti taoci neznanja i zanemarivanja javnih potreba naših sugrađana.”

Ivo Jelušić je objasnio kako od danas kreće rok od 15 dana da se sjednica sazove te da ovaj put neće tolerirati nepoštivanje Zakona. “Pozivam predsjednika Gradskog vijeća da sukladno poslovniku sazove sjednicu, da ne krši Zakon kao što je to činio prošli put te da ne vara birače.”, dodaje i Ivan Bekavac.