Home Izdvojeno Održano 15. Županijsko natjecanju u oranju

Održano 15. Županijsko natjecanju u oranju

PODIJELITE
foto: Mile Šola

U subotu prijepodne u Velikoj Gorici održano je Županijsko natjecanje u oranju. Svoje znanje i spretnost pokazalo je šestero natjecatelja, a najbolji u kategoriji plugova premetnjaka bio je Ivica Palčić iz Vukovine koji će sudjelovati na Državnom natjecanju u oranju 2018. godine. Prvo mjesto u kategoriji plugova ravnjaka osvojio je Stjepan Cvetković iz Šibica kraj Zaprešića, a njegov otac Marko Cvetković zauzeo je treće mjesto. Kako je Stjepan maloljetan, kao i drugoplasirani Mario Miler iz Starog Čiča, na Državno natjecanje iz ove kategorije će Marko Cvetković.

Organizatori nisu nezadovoljni slabijim odazivom natjecatelja jer kažu kako je kišno vrijeme uoči natjecanja primoralo poljoprivrednike da prionu baš u subotu kada se proljepšalo, radovima na polju. – Nismo nezadovoljni, smatramo da ostvarujemo cilj koji smo si postavili u Udruzi orača Zagrebačke županije – daljnja edukacija u oranju i daljnje napredovanje u tom pogledu. Istraživanjem je dokazano da se pravilnim oranjem mogu postići velike uštede i veći prinosi. Poanta je da poljoprivrednici koji oru shvate da plug i traktor treba podesiti da bi se s najmanje potrošenom energijom postigli veći rezultati. To je smisao natjecanja u oranju, edukacija – rekao je Dario Padro, predsjednik Udruge orača Zagrebačke županije te dodao kako oranje neće nestati jer je to osnovna agrotehnička operacija u obradi tla.

Iako je maloljetan, na natjecanju već dvije godine sudjeluje i Mario Miler iz Starog Čiča. U pripremama mu pomaže djed Nikola Miler, iskusni orač koji je bio i prvi orač u Jugoslaviji. – Počeo sam 1959. godine, i 1963. sam trebao ići na Državno natjecanju u Beograd, ali vojska me omela. Poslije sam se vratio iz vojske i počeo ponovno 1968. s natjecanjima sve do 1991. godine. Bio sam 11 puta prvak Hrvatske, drugo mjesto osvojio sam četiri puta na Saveznom i tri puta sam bio treći. Na Svjetskom natjecanju sam bio 1983. godine, a 1982. godine sam bio prvi u Jugoslaviji – ispričao je Nikola Miler koji je usporedio današnja natjecanja s onima na kojima je on sudjelovao.– Velika je razlika. Prije su natjecanja bila ekipna, bila su po tri člana u ekipi. Bila je ekipa odraslih, omladinaca i žena. Danas toga nema. Prije su bili i testove iz održavanja poljoprivrednih strojeva, poznavanja tehnologije u ratarstvu, društveno uređenje, bilo je oko 50 pitanja. Bilo je i natjecanje spretnosti u vožnji traktorom s prikolicom po poligonu. To je sve bio prvi dan, a drugi tek oranje. Svi su imali jednake traktore i plugove, bilo je pravednije.

Natjecanje već dugi niz godina podupire i Zagrebačka županija. – Puno mladih sudjeluje u ovom natjecanju. Oni upoznaju samu tehnologiju i tehniku za oranje, to im je veliko iskustvo i to je hvalevrijedna akcija. Zagrebačka županija, odnosno Upravni odjel za poljoprivredu ima niz natječaja za poljoprivrednike koji se mogu pronaći na našim službenim stranicama. Mi smo otvoreni za svaku pomoć, bilo financijsku ili savjetodavnu – rekao je Hrvoje Frankić, zamjenik župana Zagrebačke županije.Natjecanje su organizirali Udruga orača Zagrebačke županije u suradnji sa Savjetodavnom službom, a projekt je potpomognut sredstvima Zagrebačke županije. Državno natjecanje u oranju 2018. godine održat će se najvjerojatnije u Osijeku u sklopu Farm showa.

foto: Mile Šola