Home Izdvojeno Županijski sud trajno zabranio štrajk u Zračnoj luci Zagreb

Županijski sud trajno zabranio štrajk u Zračnoj luci Zagreb

PODIJELITE

“ŠTRAJK JE NEZAKONIT”

Sudsko vijeće Županijskog suda u Velikoj Gorici donijelo je presudu kojom se utvrđuje da je nezakonit štrajk kojeg su organizirali i najavili Nezavisni strukovni sindikat aerodromskog operativnog osoblja Hrvatske, Sindikat zaposlenika zračnih luka Hrvatske, Sindikat radnika aerodroma Zagreb i Sindikat radnika u operativi Zračne luke Zagreb, te im je zabranilo daljnje provođenje štrajka kojeg su organizirali i najavili.

–  Nakon provedenog postupka Sudsko vijeće utvrdilo je da razlozi na kojima tuženi temelje pravo na štrajk (neprovođenje odredaba Zakona o radu i Kolektivnog ugovora koje utvrđuju obaveze poslodavca prije i nakon primopredaje poduzeća koncesionaru koji provodi Ugovor o koncesiji Zračne luke Zagreb, odustajanje poslodavca od sklapanja sporazuma ili provođenja postupaka dogovorenih tijekom pregovora kroz povjerenstva i radne grupe, te nezadovoljavajući postupci nadležnog Ministarstva koji ignorira primjedbe Sindikata, a koji su u izravnoj mjeri s provedbom odredaba Zakona o radu i Kolektivnog ugovora) nisu razlozi zbog kojih bi u smislu odredbe čl. 269. st. 1. Zakona o radu, štrajk bio dopušten  –  stoji u priopćenju Županijskog suda u Velikoj Gorici.

SINDIKATI NAJAVILI ŽALBU

Protiv ove presude Sindikati Zračne luke Zagreb mogu izjaviti žalbu u roku od 8 dana od primitka pisanog otpravka, a o žalbi će odlučiti Vrhovni sud Republike Hrvatske. Iz Koordinacije sindikata Zračne luke Zagreb već su najavili žalbu.

Naime, u petak 22. studenog 2013., Sudsko vijeće Županijskog suda u Velikoj Gorici donijelo je privremenu mjeru kojom je sindikatima zabranilo štrajk na području Zračne luke Zagreb d.o.o., Zračne luke Zagreb – Trgovina d.o.o. Zagreb i Zračne luke Zagreb – Ugostiteljstvo d.o.o. Zagreb. Zabrana je na snagu stupila odmah po dostavi rješenja, a potvrđena je danas. Sve je počelo nakon što je 20. studenog 2013. tužbu za procjenu zakonitosti štrajka nadležnom Županijskom sudu u Velikoj Gorici uputila Uprava Zračne luke Zagreb.

MOGUĆA TREĆA FAZA ŠTRAJKA

Zabranom daljnjeg provođenja štrajka isključena je mogućnost njegove druge faze najavljene već za sutra, 26. studenoga u ponoć i koja je trebala trajati do četvrtka 28. studenoga. Treća faza štrajka, ranije najavljena za ponedjeljak, 2. prosinca 2013., mogla bi biti realizirana jedino u slučaju da Vrhovni sud Republike Hrvatske usvoji žalbu Koordinacije sindikata Zračne luke Zagreb.