Home Gospodarstvo Odabrane najbolje kobase na 11.Turopoljskoj kobasijadi

Odabrane najbolje kobase na 11.Turopoljskoj kobasijadi

PODIJELITE

Plemenita opčina turopoljska organizirala je 11. turopoljsku kobasijadu, a ove godine održana je u Kurilovcu. Zaprimanje uzoraka započelo je u 18 sati, kada su kobasičari trebali priložiti tri komada uzorka od približno 30 dag. Mihael Pavišić, župan Plemenite opčine turopoljske, naglasio je kako je ovogodišnji odaziv bolji od prošlogodišnjeg, što pokazuje broj prijavljenih uzoraka: na 11. kobasijadi ih ima 49, četiri uzorka više nego lani. I sama je Opčina dala uzorke svinje pa se nadaju dobrim rezultatima.
– Nije bitan rezultat, bitna je promocija da se konačno krene ka brendiranju proizvoda mesa turopoljske svinje. – rekao je Pavišić.

11 kobasijada 2016 kobasice hrana katd-3

Komisija je ocjenjivala nekoliko parametara: okus, miris, boju i prerez, odnosno izgled, te opći dojam domaćih kobasica. Zlata Filipović, jedna od članica komisije, zadovoljna je ovogodišnjom Kobasijadom i smatra kako se ide u dobrom smjeru te da će se, s vremenom, dotjerati do savršenstva.
– Ako ćemo uspoređivati prve kobasijade i sada, jednostavno je neusporedivo. Još uvijek ima propusta, ali to su nijanse koje se daju dotjerati. – objasnila je članica komisije te dala savjet za iduću godinu: – Trebalo bi podsjetiti naše proizvođače kako sve to skupa odraditi da dobiju rezultate onakvi kakvi trebaju biti. Također, teško je ocijeniti ovako veliki broj uzoraka u kratkom vremenu pa bi se uzorci trebali donijeti ranije. – dodala je Filipović.

11 kobasijada 2016 kobasice hrana katd-2

Na Kobasijadi je sudjelovao i dr. sc. Danijel Karolyi s Agronomskog fakulteta. Karoly je govorio o pripremanju suhomesnatih proizvoda u sklopu Treasure projekta. Važnost suradnje Agronomskog fakulteta i Plemenite opčine turopoljske naglasio je Mihael Pavišić: Treasure projekt važan je za opstanak i budućnost turopoljske svinje. U projektu se ispituju parametri koji su važni za reprodukciju svinje. Jedan od organizatora Kobasijade je Josip Babriga, a na njoj sudjeluje od samih početaka.
– Zadovoljan sam što Turopoljci poštuju našu turopoljsku kobasijadu i vidim da se svi srdačno te s voljom odazivaju – poručio je.

11 kobasijada 2016 kobasice hrana katd-4

Pobjednik ovogodišnje Kobasijade je Marijan Hapač iz Ščitarjeva. U natjecanju sudjeluje već devet godina, a smatra kako je pobjeda rezultat rada i edukacije. Naglašava kako je temelj svinja iz domaćeg, tradicionalnog uzgoja, hranjena hranom bez kemikalija. Također, kaže da – ako nema ljubavi, nema ni rezultata – te da zadovoljna svinja donosi kvalitetno meso. Uz očuvanje tradicije pravljenja kobasa i ocjenjivanje proizvoda, naglasak je na zajedničkom druženju: ove su se godine za dobru glazbu pobrinuli tamburaši, a manifestacija pomaže podizanju i ukupne kvalitete proizvođača domaćih kobasica.