Home Gospodarstvo Obrtništvo žudi za mladim naučnicima

Obrtništvo žudi za mladim naučnicima

PODIJELITE

U Samoboru je održan gospodarski forum na temu stanja obrtništva Zagrebačke županije, na kojemu su identificirani ključni problemi i određeni zadaci važni za zaštitu, razvoj i promociju obrtništva. U njegovoj pripremi sudjelovali su i lokalna udruženja obrtnika i gradonačelnici gradova Zagrebačke županije.

z-obrt3.jpg__648x432_q85_subsampling-2

Na forumu se razgovaralo o razvojnim projektima, rasterećenju i poticanju obrtništva, zadržavanju financijskog potencijala u lokalnoj zajednici, analizi lokalnih tržišta, sudjelovanju obrtnika na sajmovima te medijskoj promidžbi.

Naglašena je potreba privlačenja mladih u obrtnička zanimanja, što bi se učinilo promocijom obrtničkih zanimanja putem medija, promotivnih filmova, brošura i letaka. Predloženo je i da Županija i gradovi s njezina područja razmotre mogućnost sufinanciranja obrtnika koji primaju naučnike.

obrtnik

Iz Županije je najavljeno kako će se nastaviti s praksom davanja bespovratnih potpora i subvencija visini od 10 tisuća do 100 tisuća kuna za početak poslovanja, povećanje konkurentnosti, za žene poduzetnice, nastupe na sajmovima i za prijavu projekata na EU fondove. Subvencionirat će se kamata poduzetničkih kredita kroz kreditnu liniju ‘Kreditom do uspjeha’, dodjeljivat će se potpore udruženjima obrtnika i razvojnim agencijama. Kroz poslovanje Regionalne razvojne agencije pružat će se informacije o ulaganjima u gospodarske zone i promovirati ih, nastavit će s provođenjem projekta IN Poduzetnik i ažurirati poduzetnički portal.

obrt7.jpg__648x432_q85_subsampling-2

– Kroz statističke podatke možemo reći da poduzetništvo Županije u cjelini funkcionira relativno dobro. Iako pokazatelji govore da izlazimo iz recesije, trebat će još dosta napora da naši građani to i konkretno osjete. – rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Obrtnicima je predstavljen i program OKZ-a Artifex, koji korisnicima omogućava povoljnije uvjete nabave energenata, robe i usluga. U njega je uključeno 56 velikih dobavljača, a među njima su i HEP, INA, Bauhaus i Pevec. U projekt se dosad uključilo 2 tisuće obrtnika.