Home Izdvojeno Obrtnici traže kontrolu neregistriranih majstora, a predlažu i kako smanjiti rad na...

Obrtnici traže kontrolu neregistriranih majstora, a predlažu i kako smanjiti rad na crno

PODIJELITE

Članovi Ceha građevinsko uslužnih djelatnosti Udruženja obrtnika grada Zagreba vjeruju da bi povrat poreznih olakšica fizičkim osobama koje ulažu u poboljšanje uvjeta stanovanja mogao pridonijeti smanjenju rada na crno. Takav prijedlog proslijedit će Obrtničkoj komori Zagreb, odnosno Hrvatskoj obrtničkoj komori koja je pokrenula raspravu o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistriranih djelatnosti.

Na sastanku Ceha istaknuto je kako povrat poreza može motivirati građane da usluge zatraže od onih koji su registrirani i izdaju račun. Predložen je povrat do 25.000 kuna, a prijedlog je potkrijepljen s primjerima iz zemalja koje imaju sličnu praksu.

– Cilj je spriječiti obavljanje neregistriranih djelatnosti, odnosno rad na crno. Potrebno je kontrolirati fizičke osobe koje ne rade legalno, a ne one koji su registrirani i imaju sve potrebne dozvole za rad. Nelojalna konkurencija majstorima masovno uzima posao – ističe predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba Antun Trojnar.

Zatražene su i veće kazne za prekršitelje, ali i za one koji im u tome pomažu kao što su primjerice osobe koje su omogućile obavljanje djelatnosti u svome prostoru. Ukazano je i na problem sukoba interesa državnih službenika koji ne bi smjeli u slobodno vrijeme obavljati istu djelatnost. Državni službenici moraju biti prvi koji će poštivati zakon, a ne prvi koji će ga kršiti.