Home Gospodarstvo Objavljeno trenutno stanje projekta Aglomeracije po pitanju pročistača i prometnica

Objavljeno trenutno stanje projekta Aglomeracije po pitanju pročistača i prometnica

Jutros je održana tiskovna konferencija na kojoj je govora bilo o rokovima i stanju natječaja

PODIJELITE

Jutros je održana tiskovna konferencija, nakon koje se očekuje posjet gradilištu, vezana uz EU projekt Aglomeracije Velika Gorica. Trenutno stanje radova na projektu predstavio je Krunoslav Višić, direktor VG Voodopskrbe. Kako navodi, za provedbu ovog projekta planirano je 498.612.651,00 kuna od čega je 398.890.121,00 vrijednost prihvatljivih troškova za bespovratna sredstva. Od toga se 67,38% izdvaja iz Kohezijskog fonda, a Hrvatske vode sufinanciraju 11,95%, Državni proračun 11,95%, a jedinice lokalne samouprave 8,7%. Danas je govora bilo o trenutnom stanju projekta te pitanju pročistača otpadnih voda.

Višić stoga objašnjava kako je na cjelini A2 zbog nepredviđenih radova potpisana suglasnost za produženje roka dovršetka za 30 dana, što znači da je novi rok 14. ožujka ove godine. Krajnji rok za treću cjelinu je 30. lipnja. Dodaje kako je u trenutnom projektu i rekonstrukcija te dogradnja postojećeg uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. “Postojeći neće biti bez funkcije, koristit će se i povećat će se na treći stupanj pročišćavanja zbog oko 5000 novih korisnika, odnosno priključaka.”, govori Višić.

Što se tiče natječaja za pročistač, još uvijek se čeka odgovor na žalbu od Državne komisije, a natječaj je, navodi, iz opravdanih razloga bio poništen po drugi put. “Jedan subjekt je imao porezni dug prema državi, a drugi poslovni subjekt nije imao zadovoljavajuće reference i iz tog razloga smo se odlučili na poništenje natječaja. Sada čekamo Odluku pa, ako bude potrebno, on će biti poništen i što prije ćemo raspisati novi.”, objašnjava.

Po pitanju trenutnog stanja na prometnicama navodi da zahvaljuje građanima na strpljenju: “Pokušavamo s izvođačima radova sve adekvatno sanirati da ne bude pritužbi, svjesni smo da je građanima već dosta. Pokušavamo se maksimalno angažirati da sve bude čim prije gotovo i da svi budu zadovoljni.”, govori i dodaje kako u komunikaciji s Mjesnim odborima već imaju kritične točke koje se trebaju sanirati. Podsjeća da garantni rok za prometnice vrijedi pet godina nakon završetka radova što pokazuje brigu o tome da se sve prometnice vrate u prvotno stanje.